16 Iunie 2008

Directiva Solvency II va fi aplicata doar asiguratorilor cu afaceri de peste 5 mil. euro

Reprezentantii CEIOPS ar putea decide, pana la sfarsitul acestui an, ca societatile mici de asigurari, cu un volum anual de prime brute subscrise mai mic de 5 milioane euro, sa nu intre sub supravegherea Solvency II, a declarat Angela Toncescu, presedinte CSA, potrivit NewsIn.

Societatile care inregistreaza un volum anual de prime brute subscrise sub valoarea de 5 milioane euro timp de trei ani consecutiv, ar putea fi exceptate de la directiva Solvency II, conform prevedierilor care ar putea fi stabilite de CEIOPS (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors).

In schimb, companiile care inregistreaza afaceri anuale mai mari de 5 milioane euro, timp de trei ani consecutiv, vor fi obligate sa se conformeze acestei directive.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a spus ca, dupa introducerea acestei directive, protectia consumatorului va fi mult mai sigura comparativ cu alte sisteme de solvabilitate, deoarece Solvency II inseamna stabilirea pe fiecare risc a rezervelor si tot ceea ce implica riscul respectiv.

"Asiguratorii trebuie sa dispuna de un capital social care sa le permita sa acopere pierderile neprevazute intr-un orizont de timp stabilit", a declarat seful grupului de lucru Solvency II-Pillar I, Paul Sharma.

El a adaugat ca SCR (solvency capital requirement) presupune o cerinta minima de capital, care asigura standardul de sanatate al unui asigurator si un nivelul de incredere pe o perioada de un an de zile, de 99,5%.

"Probabilitatea ca nivelul activelor sa scada sub nivelul pasivelor intr-o perioada de 12 luni nu trebuie sa fie mai mare de 0,5%", a precizat Sharma, care a adaugat ca asiguratorii isi vor gestiona riscurile prin capitalul social de care dispun.

Fiecare risc va fi provizionat odata cu introducerea directivei europene Solvency II, inclusiv riscuri care in prezent nu sunt luate in calcul, precum cele de malpraxis, de credit sau operational. De asemenea, vor fi luate in calcul si riscuri privind activele, nu numai pasivele societatii, conform directivei actuale.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui, din 2012, un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.



Citeste si