28 Ianuarie 2009

Romanii vor retrage numerar de pe card de la casele de marcat

Visa Romania Europe va introduce in acest an serviciul "cashback", prin care comerciantii sa poata elibera, in limita a 150 de lei, posesorilor de carduri Visa dupa efectuarea unei tranzactii.

Cash Back, in limita sumei de 150 de lei

Avantajul acestui serviciu ar consta in faptul ca numarul POS-urilor de la comercianti este mai mare decat cel al bancomatelor.

"Vvaloarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut dupa implementarea serviciului Cash Back pe pietele mature, unde functioneaza deja", a mentionat Cretu.

El a precizat ca "serviciul nu ar putea fi implementat la toti comerciantii, ci numai la cei cu trafic mare, precum retelele de benzinarii sau cele de supermarketuri".

"Lucram cu bancile pentru a implementa acest serviciu in Romania si speram ca va fi introdus pe termen scurt sau mediu", a mai spus Cretu.

Visa are in vedere si introducerea unui serviciu contactless, prin care cardurile nu mai trebuie trecute prin POS, ci doar prin fata aparatului, economisind timp, si a unui card pre-payed ce ar putea fi folosit pentru diurne la plecarile in delegatii.

In opinia lui Cretu, e posibil ca actuala criza sa afecteze cresterea numarului cardurilor de salarii, dar a mentionat ca, deocamdata, "nu se observa nici un fenomen dramatic" in acest sens, si ca mizeaza in continuare pe crestere deoarece exista inca un potential mare de dezvoltare pe piata romaneasca.

Frauda din Romania cu carduri Visa, de 14 ori mai mica decat in Europa

Frauda inregistrata cu cardurile Visa in Romania este de 0,004%, de 14 ori mai mica decat media inregistrata in intreaga Europa, de 0,058%, potrivit datelor Visa.

In Romania, frauda este de 4 euro la 100.000 euro tranzactionati cu carduri Visa, in vreme ce in Europa, frauda cu carduri Visa este de 58 euro la aceeasi suma tranzactionata.

"Cu toate ca s-au semnalat fraude in Romania, nivelul acestora este nesemnificativ", a declarat Cretu.

El a adaugat ca lupta impotriva fraudei a sporit odata cu implementarea cardurilor cu cip.
Potrivit datelor Visa, la nivel european, pe pietele cu carduri cip se constata o scadere a fraudei pana la 0,012% in 2008 de la 0,026% in 2003.

"Avem deja patru emitenti de carduri cu cip - ProCredit, ING Bank, Alpha Bank si BRD SocGen, dar mai sunt si alti emitenti in faza de certificare, iar altii vor sa inceapa de anul viitor", a precizat Cretu.

Cat priveste preschimbarea cardurilor cu banda magnetica in carduri cu cip, directorul general al Visa Europe Romania a explicat ca "nici o banca nu va putea sa le schimbe peste noapte", dar a precizat ca acestea ar putea fi inlocuite automat, la expirarea cardurilor prezente, ceea ce ar insemna ca in decurs de doi pana la patru ani, acestea ar putea fi total inlocuite.

In 2008, peste 40% din aparatele pentru plata cu cardul la comercianti (POS) si aproape 100% din bancomate erau dotate cu tehnologie de acceptare a cardurilor cu cip.

Romanii au platit in 2008 prin carduri Visa cu 76% mai mult la comercianti

Cheltuielile facute de posesorii romani de carduri Visa la comercianti au avansat cu 76,3% in 2008, in timp ce numarul tranzactiilor a urcat cu 65,4%, pe fondul extinderii retelei de acceptare.

La sfarsitul anului trecut, aproape 70.000 de comercianti din Romania acceptau plati cu cardurile Visa.

In anul fiscal iunie 2007 - iunie 2008, numarul total de carduri Visa in Romania a crescut cu 15,7%, iar numaru total de tranzactii deruate pe cardurie Visa a crescut cu 29,8%.

"Rezultatele pozitive pe care le-am anuntat arata clar ca romanii folosesc cardurile Visa mai frecvent si apreciaza siguranta si comoditatea platilor efectuate cu cardul. Mai exact, una din patru tranzactii derulate cu carduri Visa sunt efectuate la comercianti", a mentionat Cretu.

El a adaugat ca va consolida in continuare aceasta tendinta prin campanii de informare a consumatorilor, care vor fi lansate curand. De asemenea, tot mai multe companii utilizeaza cardurile Visa.

Cardurile de business, crestere in 2008

"Numarul de carduri Visa business a crescut cu 35,5% in anul fiscal 2008, in timp ce valoarea totala cheltuita la comercianti pe aceste carduri a crescut cu 81,7%", a mai spus directorul general Visa Europe Romania.

Valoarea totala a tranzactiilor derulate pe cardurile de business a ajuns la 1,25 milirde euro.
In Europa sunt peste 360 milioane de carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului fiscal, care s-a incheiat in iunie 2008, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la peste 1.300 miliarde euro, iar 11,4% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si una dintre cele mai mari retele de bancomate din lume, care furnizeaza numerar in monedele nationale a peste 170 de tari.



Citeste si