25 Martie 2009

Banca Romaneasca scade dobanzile la creditele ipotecare si imobiliare in valuta



Banca Romaneasca scade dobanzile percepute la creditele ipotecare si imobiliare in euro, dolari, franci elvetieni si yeni japonezi, dar majoreaza dobanzile la creditele in lei, ajustandu-le in conformitate cu evolutia indicilor de referinta ROBOR, EURIBOR, LIBOR, a anuntat banca.
Creditele in lei reprezinta mai putin de 5% din portofoliul actual de credite ipotecare al bancii.

Noile rate de dobanda sunt valabile incepand cu data de 25 martie si se aplica atat creditelor aflate in portofoliu, cat si celor ce vor fi contractate dupa aceasta data.

Astfel, indicii de referinta ce vor intra in calculul dobanzilor variabile sunt: pentru credite ipotecare in euro, in scadere cu 1,6790 puncte procentuale, respectiv 1,65%, pentru credite ipotecare in dolari, in scadere cu 0,5622 puncte procentuale, respectiv 1,3088%, pentru credite ipotecare in franci elvetieni, in scadere cu 0,4117 puncte procentuale, respectiv 0,4050%; pentru credite ipotecare in yeni, in scadere cu 0,3266 puncte procentuale, respectiv 0,6188%, pentru credite ipotecare in lei, in crestere cu 2,5500 puncte procentuale, respectiv 15, 35%.

In calculul dobanzilor variabile intra, pe langa indicii mentionati anterior, marjele contractuale fixe, specifice fiecarui produs de credit.

"Noile rate de dobanda aplicate de Banca Romaneasca aduc un beneficiu clientilor nostri, care isi reduc astfel efortul de rambursare cu pana la 20%. Pentru ca vorbim de credite ipotecare cu valori semnificative, impactul datorat micsorarii dobanzilor de referinta aplicate va fi considerabil, in anumite cazuri contrabalansand substantial evolutia cursului de schimb", a declarat Lakis Couninis, director executiv al diviziilor Retail & Retea in cadrul Bancii Romanesti.

Exemplul de calcul dat de banca releva ca, pentru un credit ipotecar in valoare de 50.000 euro, acordat pe 25 de ani, rata lunara calculata in conditiile actuale este de aproximativ 340 euro, in timp ce, in noile conditii, aceasta scade la circa 285 euro.

Banca Romaneasca are un capital social de peste 200 milioane euro si o retea nationala formata din 150 de sucursale.



Citeste si