6 Mai 2009

Uniqa estimeaza o crestere de 15% a primelor brute subscrise in 2009



Pentru 2009, asiguratorul Uniqa tinteste un profit de 3 milioane de euro si o crestere de 15% a primelor brute subscrise, pana la aproximativ 580 milioane de lei (136 milioane de euro), a declarat Ileana Horvath, presedintele directoratului companiei. Ea spune ca in planurile de viitor ale companiei se numara relansarea asigurarilor de viata si produse noi.

Estimarile pentru anul in curs

In 2009, seful companiei estimeaza un profit de cel mult 3 milioane de euro si o crestere de 15% a primelor brute subscrise, pana la aproximativ 580 milioane de lei (136 milioane de euro). Anul trecut, asiguratorul a inregistrat prime brute subscrise de 507 milioane de lei.

Seful companiei de asigurari a specificat ca la baza estimarilor pentru acest an stau schimbarea structurii portofoliului si reechilibrarea lui, in sensul unei atentii mai mari acordate asigurarilor de bunuri, locuinte si celor pentru IMM-uri, in defavoarea celor de raspundere civila auto (RCA).

Anul trecut, Uniqa Asigurari a avut o pierdere de 100 milioane de lei. "Aceste pierderi se vor regasi la majoritatea companiilor de asigurare, ca urmare a noilor norme privind calculul rezervei de daune neavizate. Prin schimbarea acestei metodologii de calcul, rezultatele companiei au fost influentate", a explicat Ileana Horvath (foto).

Reprezentantul companiei a precizat ca, in primul trimestru din acest an, Uniqa Asigurari a avut afaceri de 140 milioane lei sau exprimat in euro 32,8 milioane, in crestere cu 11% fata de intervalul similar din 2008.

Tot in primul trimestru al anului aflat in desfasurare, compania a avut un profit de 0,16 milioane euro. "Rezultatele din primul trimestru sunt neasteptat de bune. Am inregistrat profit, chiar daca aceasta nu a fost foarte mare", a mai spus Horvath. Anul trecut , compania de asigurari a avut un profit de 8 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Horvath a mentionat ca in primele 3 luni din 2009, Uniqa Asigurari a platit daune de 110 milioane de lei , adica 25,8 milionae de euro. In prezent, Uniqa Asigurari are 1.100 angajati si 8.000 de agenti de asigurare.

Societatea de asigurari dispune de o retea complexa de canale de distributie, formata din agenti (39%), brokeri (26%), inspectori de asigurare (8%) si companii de leasing (27%).

Uniqa Asigurari este fosta companie Unita, preluata de Uniqa Group, la finele lui 2008, de la Vienna Insurance Group (VIG). Unita avea la sfarsitul lui 2008 o cota d epiata de 5,61% ocupand a opta pozitie in clasamentul local al asiguratorilor. „Pentru anul acesta nu ne-am propus o anumita cota de piata, insa in 2010 tintim un loc in primii cinci jucatori de pe piata romaneasca”, a mai declarat Horvath.


Relansarea asigurarilor de viata si focus pe lansarea de produse noi cat mai simple

Asigurarotrul doreste sa lanseze pe piata produse noi, cat mai simple asa cum au declarat oficialii companiei, in care timpul acordat completarii politelor sa fie cat mai scurt, produsele sa fie pe intelesul tuturor si astfel mult mai simplu de vandut.

„Vom aduce 4 produse noi pe piata din Romania. La aceasta data avem in derulare 30 de proiecte noi de integrare in cultura organizationala a grupului. Majorarea de capital din decembrie 2008 de 45 de milioane de euro ne ofera posibilitatea diversificarii si imbunatatirii de produse”, a mai spus Horvath.

Un produs se va adresa IMM-urilor(asigurari auto, de bunuri, persoane, etc) dar de asemenea vor fi noi produse pentru persone fizice cu accent pe protectie vizandu-se astfel asigurarea locuintelor.

Un al treilea produs vizeaza asigurarile auto facultative si cel de-al patrulea consta in asigurarea in cazul accidentelor pentru familii, grupuri de persone, nu doar asigurarea pentru o singura persoana, asa cum pun companiile de asigurari accentul in prezent, dupa cum au declarat oficialii companiei Uniqa.

Ileana Horvath a mai spus ca din 2010 politele RCA vor putea fi eliberate si electronic. „ Vrem sa schimbam modul de abordare a asigurarilor din Romania, sa avem produse cat mai simple si cat mai ieftine”, a spus Horvath mentionand ca un produs simplu este mai usor de inteles de orice client si deci mai usor de vandut. In ceea ce priveste plata daunelor in cazul politelor RCA, compania doreste sa ajung a la maxim 10 zile pana la efectuarea platii daunei.

La aceasta ora legea prevede o durata de maxim 20 de zile de la data predarii ultimului document. In cazul asigurarilor casco, plata daunelor se face la acesta data in medie intr-o luna de zile.

Totodata, austriecii de la Uniqa Group au anuntat relansarea asigurarilor de viata, odata cu infiintarea companiei Uniqa Life in toamna lui 2009 (luna septembrie) datorita potentialului mare de dezvoltare pe care il are piata din Romania in urmatorii 10-15 ani.
Pentru compania de asigurari de viata sunt preconizati 100 de angajati si 5.000 de agenti in 2010, din care o parte vor proveni din cei existenti pe segmentul de asigurari generale.

Compania Unita, pe care Uniqa a preluat-o, nu mai are in portofoliu asigurari de viata din 2005. Astfel, potrivit legislatiei in vigoare este nevoie de infiintarea unei alte companii pentru acest tip de asigurari.

"Asigurarile de viata au un mare potential pe termen lung in Romania. Pe acest segment, beneficiem si de experienta locala a Unita, care a fost unul dintre pionierii in asigurari de viata, la care se adauga experinenta grupului", a declarat Andreas Brandstetter (foto), membru al boardului Uniqa Group Austria.

Unita a inceput inca de anul trecut reechilibrarea portofoliului pe segmentul de asigurari generale, si orientarea intr-o mai mare masura pe asigurarile facultative.

"Anul trecut am crescut semnificativ pe asigurarile facultative, fata de anul 2007, in timp ce pe zona de RCA am pus un accent mai mic. In acest an vom continua aceasta tendinta, in plus ne punem mari sperante in segmentul asigurarilor de locuinte, unde vrem sa crestem in continuare", a declarat Ileana Horvath, presedinte directorat Uniqa Asigurari.

Totdata, Uniqa a renuntat la sfarsitul anului trecut la preluarea Astra, la care detine 27% din actiuni - pentru care a platit 10 milioane euro in 2005 -, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare. Dupa esecul negocierilor de preluare, Uniqa a decis retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa.

"Daca actionarii majoritari din Astra nu vor sa inlature brandul Uniqa vom lua masurile legale. Sper ca in acest an sa putem elimina aceasta confuzie", a spus Brandstetter.

El a mai declarat ca in acest moment grupul se gandeste ce sa faca cu pachetul de 27% din Astra. „Pentru noi este vorba doar de o investitie financiara", a precizat Brandstetter, specificand ca grupul are in vedere posibilitatea vanzarii actiunilor Astra.


Efectele crizei pe piata din Romania

In contextul crizei economice mondiale si urmare a preturilor crescute ale politelor, 15% dintre posesorii de autoverhicule vor sa renunte la sigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) in 2010, potrivit unui studiu al companiei Uniqa, a declarat Gabriela Rusu (foto), director de marketing pentru pietele emergente in cadrul Uniqa international.

Studiul grupului a fost realizat in luna ianuarie, pe un esantion de 800 de persoane din sapte orase mari ale Roamniei cum sunt: Bucuresti, Brasov, Timis, Constanta, Suceava, Ploiesti si Cluj. Persoanele intervievate au venituri medii dar si mai mari, iar studiile acestora sunt medii si superioare.

"Intentionam sa cerem sprijin organelor abilitate ca toti posesorii de autovehicule sa detina polite RCA si sa nu devina adevarate bombe pe soselele din Romania", a adaugat Ileana Horvath.

Horvath a mai spus ca CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) intetioneaza sa ia masurile necesare, avand invedere reducerea numarului de asigurati RCA.

Intrebata despre posibilitatea ca asiguratorii sa incheie polite RCA doar pentru o luna, ea a precizat ca societatile nu vor putea lua o astfel de masura fara o reglementare a legislatiei de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit evidentelor bazei de date CEDAM, 80% din masini sunt asigurate RCA in Romania, in scadere usoara fata de anii anteriori, a tinut sa precizeze Horvath.

Conform studiului Uniqa, 9% din cei intervievati sunt dispusi sa renunte la asigurarile Casco, iar 6% vor sa renunte anul urmator la asigurarea de locuinta, procentul fiind similar si in cazul celor ce ar renunta la asigurarea de sanatate si al celor ce s-ar lipsi de asigurarea de viata.

In acelasi timp, mai mult de jumatate (51%) dintre cei intervievati vor sa cumpere o asigurare de locuinta in 2010.
Studiul mai arata ca 25% dintre cei intervievati au o polita de asigurare, 25% au doua polite de asigurare, 13% au trei polite, 17% au patru, iar 20% dintre cei chestionati nu au nicio polita contractata.





Citeste si