26 Iunie 2009

Bancherii intra in Prima Casa



Bancile au intrat hora programului Prima Casa: 20 jucatori din banking au depus oferte in valoare de 1,457 miliarde euro, peste plafonul guvernului.

20 banci au depus oferte in valoare de 1,45 mld. euro

Numarul bancilor inscrise la programul Prima Casa a ajuns la 20, dupa ce Garanti Bank si ING Bank au depus ofertele, valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le acorde urcand la 1,457 miliarde euro, a declarat, citat de NewsIn, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

Cel mai ridicat plafon propus pana in prezent este al Bancii Comerciale Romane (BCR), de 450 milioane euro.

Bancile care au mai depus oferte sunt Banca Transilvania, Bank Leumi, BRD-SocGen, ATEbank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Millennium Bank, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo, Emporiki Bank.

Programul Prima Casa, lansat de guvern cu scopul de a debloca piata rezidentiala, se aseamana partial cu alte programe aplicate cu ani in urma in Statele Unite, Polonia sau Australia. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat diferentele si asemanarile dintre aceste programe, precum si lipsurile celui din Romania.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla plafoanele aferente fiecarei banci, nivelele de dobanda practicate, precum si alte detalii.

Cum comentati interesul bancilor pentru programul Prima Casa? Sunt prea putine banci intrate in program? Oferte in valoare de 1,457 miliarde euro – este mult? Putin?


BCR: Plafon de 450 mil. euro

Banca Comerciala Romana (BCR) a depus oferta pentru "Prima Casa" si estimeaza ca va acorda, in cadrul acestui program, credite in valoare de 450 milioane euro, a declarat directorul de comunicare al bancii, Corneliu Cojocaru.

El a precizat ca BCR a lansat, pentru "Prima Casa", un credit de investitii imobiliare in euro, pentru care dobanda practicata este EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,8%. Imprumutul se acorda pe o perioada maxima de 30 de ani.

BCR anuntase inca de saptamana trecuta ca urmeaza sa lanseze noi produse de creditare, printre care unul "potrivit cu programul Prima Casa", si reduce dobanzile acordate la depozitele la termen si la conturile de economii.

Creditul ipotecar de retail, potrivit cu programul "Prima casa", se adreseaza familiilor tinere ce vor sa isi cumpere o locuinta.



Piraeus Bank: Plafon de credite de 100 mil. euro

Piraeus Bank Romania a aprobat un plafon de credite de 100 milioane euro pentru programul Prima Casa, iar imprumuturile, intre 10.000 euro si 57.000 euro, vor fi acordate persoanelor cu un venit minim de 300 euro, la dobanzi de 2,5% plus ROBOR sau 4% plus EURIBOR.

Piraeus Bank nu va percepe niciun comision pentru creditele pe care le va acorda in cadrul programului, care vor fi disponibile incepand cu jumatatea lunii iulie.

"Programul Prima Casa este un pas important, dar speram ca guvernul va propune bancilor si implicarea in proiecte a caror finantare sa genereze investitii si crestere economica", a declarat directorul general executiv al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Imprumutul poate fi accesat de persoane care obtin venituri din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau alte activitati independente reglementate prin lege, iar venitul mediu va fi de 300 euro sau echivalentul sumei in lei. La acordarea creditului, Piraeus Bank poate lua in calcul veniturile intregii familii, precum si a coplatitorilor indicati de solicitant.

Perioada de creditare este de 30 de ani, iar suma minima ce poate fi accesata este de 10.000 euro, in timp ce plafonul maxim al imprumutului este de 57.000 euro, sau echivalentul sumelor in lei.

Avansul necesar cumpararii unui imobil de 60.000 de euro, suma maxima pentru care se obtin garantii din partea statului, ese de 3.000 euro, iar persoanele care vor sa cumpere un imobil mai scump de 60.000 euro trebuie sa contribuie cu restul sumei, plus avansul minim de 3.000 euro.

De asemenea, varsta minima pentru accesarea creditului este de 22 ani, iar cea maxima, la sfarsitul perioadei de creditare, de 65 ani.


Bancpost: Plafon de 50 mil. euro

Bancpost a depus oferta pentru participarea la "Prima Casa" si a stabilit un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate in cadrul acestui program, a declarat seful biroului de presa al Bancpost, Liliana Ciobanasu.

De asemenea, oferta bancii cuprinde atat imprumuturi in lei, cat si in valuta.

Potrivit Bancpost, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost restructurate si reinnoite un numar semnificativ de credite de consum si ipotecare a caror valoare se ridica la mai multe milioane de euro



Intesa Sanpaolo: Plafon de 50 mil. euro

Intesa Sanpaolo Bank Romania a depus oferta pentru "Prima Casa", care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 50 milioane euro, au declarat, potrivit NewsIn, reprezentantii bancii.

Intesa Sanpaolo Bank va implementa in Romania, in urmatoarele 2-3 luni, un nou sistem de acordare a creditelor ipotecare si va lansa un nou card de credit in acelasi interval, a declarat recent seful diviziei de dezvoltare a afacerilor de retail, Fabio de Grazia.

Raiffeisen Bank: Plafon de 50 mil. euro

Raiffeisen Bank Romania a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat, in functie de conditiile pietei, a spus Razvan Munteanu.

"In masura in care vom putea utiliza banii in functie de interesul ce va fi aratat putem suplimenta plafonul de 50 milioane euro, aprobat pentru ca sa intelegem in prima faza cum functioneaza acest program. Dobanzile sunt cele din ordonanta", a declarat Munteanu.

El a declarat ca nu crede ca programul Prima Casa va atrage o scadere semnificativa a dobanzilor in piata, "decat in cazul in care dobanzile depozitelor vor avea la randul lor o scadere, iar perceptia de risc a Romaniei (CDS) se va imbunatati".

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean".

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

Unicredit Tiriac: Plafon de 25 mil. euro

Unicredit Tiriac Bank a depus oferta de participare la "Prima Casa", care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 25 milioane euro.

Oferta Unicredit include atat credite in moneda nationala, cat si in euro, potrivit NewsIn.

Portofoliul de credite al bancii conduse de Rasvan Radu, excluzand creditele externalizate, a ajuns la 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro) la finalul primului trimestru din an, in crestere cu 39% comparativ cu valoarea dupa primele trei luni ale anului trecut.



Bank Leumi: Plafon de 10 mil. euro

Bank Leumi Romania a aprobat un plafon de 10 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, la dobanzi de 2,45% plus ROBOR la imprumuturile in lei si de 3,95% plus EURIBOR la cele in euro.

"Bank Leumi Romania a hotarat alocarea sumei de 10 milioane euro pentru finantarea solicitarilor de credite pentru programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat in functie de conditiile pietei", a spus vicepresedintele executiv senior al bancii, Manfred Rauchwerger.

Banca nu solicita suma minima de finantat in cadrul proiectului, si, conform OUG 60/2009, avansul minim pentru imprumut este de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro. In cazul in care pretul locuintei este mai mare de 60.000 euro, solicitantul trebuie sa detina un avans de 3.000 de euro, plus diferenta dintre pretul de achizitie si 60.000 euro.

Dobanda anuala efectiva (DAE) pentru un credit de 57.000 euro, acordat pe perioada maxima, de 30 de ani, este de 5,28%, conform ratei EURIBOR la 3 luni din 24 iunie 2009, iar cea aferenta unui credit de 241.275 lei pe 30 de ani este de 13,62% pe an, conform ratei ROBOR la trei luni din 24 iunie 2009, se arata in comunicatul bancii.

Banca va acorda credite persoanelor cu varste cuprinse intre 20 ani si 70 ani la sfarsitul perioadei de creditare, ce inregistreaza venituri cu caracter permanent, si care nu detin la data intrarii in vigoare a OUG 60/2009 in proprietate o locuinta, individual sau comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nu au in derulare un credit ipotecar.

Bank Leumi Romania este subsidiara locala a grupului financiar israelian Bank Leumi, care a intrat pe piata romaneasca in august 2006, prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Eurom Bank de la firma olandeza Kolal BV, pentru care a platit 34 milioane dolari. Banca avea o retea de 38 de unitati la inceputul lunii mai.


CEC Bank: Plafon de 400 mil. lei

CEC Bank a depus oferta de participare la Prima Casa, care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 400 milioane lei, oferta bancii vizand numai imprumuturile in moneda nationala, ce vor fi preschimbate in euro, dupa adoptarea monedei unice europene.

"Ramanem la aceeasi opinie, exprimata si cu alte ocazii, ca este recomandabil ca imprumuturile angajate de persoanele fizice sa fie in valuta in care au veniturile. In acest fel se elimina riscul valutar care, in conditiile actuale de volatilitate de pe pietele financiare valutare, ramane ridicat. In plus, personal, consider ca in acest moment EURIBOR se afla in apropierea unui minim istoric, in timp ce ROBOR are mari sanse sa scada, iar in momentul adoptarii euro va fi inlocuit cu EURIBOR", a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

Un alt argument adus de Ghetea in favoarea creditelor in lei este ca "la momentul adoptarii euro atat veniturile (salarii, dividende, chirii etc), cat si datoriile (creditele, etc) cetatenilor Romaniei vor fi convertite din lei in euro, aplicandu-se acelasi curs, rezultand practic un risc de conversie nul".

CEC Bank a transmis, joi, la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) oferta financiara pentru creditele acordate prin programul Prima Casa.

"In baza analizelor efectuate asupra solicitarilor de credite imobiliare din primele cinci luni ale acestui an, CEC Bank a comunicat FNGCIMM intentia de a utiliza in anul 2009, un plafon de garantare aferent programului Prima Casa de pana la 400 milioane lei (cca. 1700 case)", se arata in comunicatul transmis, vineri, de banca, al carei unic actionar este statul roman.

Pentru creditele in lei acordate prin Prima Casa, banca percepe o dobanda anuala egala cu rata medie a dobanzilor interbancare ROBOR la 3 luni plus 1,9%, dar nu percepe comisioane de acordare, analiza, gestiune sau rambursare anticipata.

"In plus fata de cele prezentate anterior, CEC Bank ofera promotional celor care vor obtine un credit pana la data de 31 decembrie 2009 si care achizitioneaza imobile cu valoarea de maximum 60.000 euro, echivalent lei, urmatoarele avantaje: nu percepe comision de evaluare, pentru primul an, impreuna cu societatile de asigurari partenere, va suporta prima aferenta politei de asigurare obligatorii, un card de credit, in baza analizei aceleasi documentatii", se mai arata in comunicatul transmis de banca.

Persoanele care doresc sa ia credite de la CEC Bank prin programul Prima casa trebuie sa aiba o varsta maxima la data rambursarii integrale a creditului de 80 de ani, in conditiile in care durata maxima de finantare este de 30 de ani, iar perioada de gratie de maximum 180 de zile.



Alpha Bank: Plafon de 100 mil. euro

Alpha Bank Romania a aprobat un plafon de 100 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, la o dobanda egala cu rata ROBOR la 3 luni plus 2,5% pe an pentru imprumuturile in lei si egala cu rata EURIBOR plus 4% pe an pentru cele in euro, a anuntat banca.

Volumul creditelor acordate prin program a fost estimat la 100 milioane euro, "in concordanta atat cu cota noastra de piata din total credit ipotecar, cat si cu expertiza pe care banca o are pe acest segment", se arata in comunicatul bancii.

"Alpha Bank a trecut prin toata istoria creditului ipotecar pe piata locala, fiind prima banca ce a lansat un credit pentru achizitionarea de locuinte, in 2001", a spus prim vicepresedintele bancii, Stere Farmache.





Citeste si