3 Iulie 2009

Isarescu: Intorsi din vacanta, romanii vor putea gasi dobanzi mai mici



Dobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si deficitul de cont curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a precizat ca dobanzile din piata monetara s-au recorelat cu dobanda de politica monetara, urmand sa aiba loc si ajustarea dobanzilor la active si pasive, care se face cu intarziere.

"Dobanzile interbancare oscileaza normal, frumos, in jurul dobanzii de politica monetara, pe un ciclu lunar normal al intrarilor si iesirilor de lichiditate din piata. Acest fapt s-a intamplat mai repede decat ma asteptam, dar suntem, totusi, intr-o oarecare intarziere cu dobanzile la pasive si active, cauzata de socul psihologic suferit de institutiile financiare in contextul crizei financiare mondiale", a mai declarat Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a corectat abrupt in ultimele luni, iar prognozele arata ca ar putea sa ajunga la 5-6% din PIB anul acesta, fata de 12,4% din PIB in 2008.

Guvernatorul a adaugat ca dobanzile platite de banci la depozite sunt distorsionate, atat in raport cu dobanda de politica monetara, cat si in raport cu inflatia, si este "un lux" ca bancile sa dea dobanzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceste distorsiuni", a tinut sa precizeze guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu afirma in luna mai ca activitatea de creditare se va relua, dar nu va fi la fel ca inainte, iar bancile au intrat intr-o perioada de reasezare.

Cresterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar si pe componente, arata comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administratie al BNR.



Citeste si