18 August 2009

Fondurile de pensii private mizeaza tot mai mult pe actiuni



Fondurile de pensii private ,obligatorii si facultative, si-au majorat in luna iulie detinerile de actiuni. Astfel, fondurile obligatorii de pensii private (pilonul II) au ajuns in iulie la detineri medii de aproape 5% pe actiuni (fata de 3,7% in luna precedenta), iar fondurile facultative (pilonul III) au ajuns la 8,15%, fata de 6,8% in iunie, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP).
Fondurile de pensii administrate de ING (pilonul II si III) si AIG (doar pilonul II) au fost cele care „au dat tonul” si au investit cel mai mult in actiuni in luna iulie, arata aceleasi date.

Ponderea actiunilor in cadrul portofoliilor investitionale al fondurilor de pe pilonul II al pensiilor private obligatorii este in continua crestere in semestrul I 2009, inregistrand in luna iulie a anului in curs 4,98% din total active fonduri.

Totodata, fondurile de pensii de pe pilonul II au mentinut caracterul prudent al investitiilor, avand detineri de 57,15% din active in titluri de stat. Si ponderea obligatiunilor supranationale a scazut fata de luna anterioara, inregistrand in iulie 6,34% din totalul activelor.

Pe un trend descrescator, manifestat incepand din aprilie, s-au situat in iulie si obligatiunile municipale, care au inregistrat 3,36% din total active fonduri. De asemenea, obligatiunile corporative au reprezentat in iulie 22,75% din total active, in timp ce depozitele bancare s-au mentinut la circa 4-5%.

Pe pilonul III, ponderea actiunilor a depsit 8% in cadrul portofoliiilor investitionale. Totodata 61,66% din activele fondurilor de pe pilonul III erau investite in titluri de stat. In acelasi timp, obligatiunile municipale au atins 6,77% din portofolii, fata de 7,2% la finalul lui iunie 2009. De asemenea, obligatiunile corporative reprezentau 14,68% din total active in iulie, iar obligatiunile supranationale - 4,71% din total active.

Pe pilonul II, activele insumau la sfarsitul lui iunie 1,7 miliarde de lei (404 mil.euro) si 4,4 milioane de participanti in timp ce pe pilonul III activele au depasit la sfarsitul lui iulie la 150 de milioane de lei si 173.392 de participanti.



Citeste si