16 Martie 2010

Economistii: Este posibila o noua emisiune de eurobonduri



O noua emisiune de eurobonduri a Romaniei nu este exclusa in acest an, sustine Sebastian Vladescu, seful Finantelor, scenariu confirmat si de economistii consultati de Wall-Street. O viitoare decizie si momentul in care va fi luata depind de cum va evolua sentimentul investitorilor de pe pietele externe.
Nevoia de finantare a Romaniei ar mai putea creste in 2010, mai ales in conditiile in care Trezoreria nu o sa mai primeasca bani de la Fondul Monetar International sau Comisia Europeana, iar la finalul anului vor ajunge la scadenta eurobonduri in valoare de 1,2 miliarde euro.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca Romania nu se confrunta cu problem in a se incadra in tinta de deficit bugetar asumata, iar veniturile bugetare se vor incadra in estimari Totusi, Vladescu nu exclude lansarea unei noi emisiuni de eurobonduri pe pietele externe, daca vor exista conditii favorabile.

“Este posibil ca pana la sfarsitul anului sa vedem o noua emisiune de eurobonduri romanesti. Acest lucru este de asteptat mai ales daca o sa vedem un sentiment mai bun fata de Romania pe pietele externe”, a declarat pentru Wall-Street Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

El a explicat ca valoarea unei viitoare emisiuni depinde de nevoia de finantare a Romaniei de la acel moment viitor, iar randamentul la care se va incheia ar putea fi mai mic decat cel obtinut la emisiunea de saptamana trecuta (5,17%).

Romania a lansat saptamana trecuta o emisiune de eurobonduri pe 5 ani in valoare de 1 miliard de euro la un randament platit de 5,17%. Eurobondurile romanesti urmeaza sa fie listate pe Bursa din Luxemburg, data scadentei fiind 18 martie 2015.

Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, vede posibila o noua emisiune de eurobonduri, dar considera ca este mai probabil ca aceasta sa fie adresata pietei interne, decat celei externe.

“Mi se pare mai probabil sa emita eurobonduri pe piata locala. Daca decid sa iasa din nou pe pietele externe, este putin probabil sa obtina un randament mai mai mic decat cel de acum”, a declarat pentru Wall-Street Nicolae Chidesciuc, adaugand ca “valoarea unei noi emisiuni ar trebui sa sa fie cel putin tot de 1 miliard de euro, in conditiile in care in acest an ajung la scadenta eurobonduri in valoare de 1,2 miliarde euro”.

Ultima emisiune de euroobligatiuni romanesti a avut loc in iunie 2008. Aceasta a avut o valoare de 750 milioane euro, maturitate de 10 ani si un cupon de 6,5% pe an.

Romania mai are listate pe piata luxemburgheza alte trei emisiuni de eurobonduri, scadente in 2010, 2012, respectiv 2018. Este vorba de o emisiune lansata in iulie 2003, care are scadenta in 2010, in valoare de 700 milioane euro, de alta lansata in mai 2002, cu maturitate in 2012, tot de 700 milioane euro, si emisiunea din iunie 2008.



Citeste si