30 Martie 2010

Concluziile Live Text: Cum sa faci sa ai mai multi bani la pensie

Pentru a-si asigura un venit decent la batranete, tinerii trebuie sa inteleaga importanta economisirii si rolul sistemului de pensii privat in acest proces, in conditiile in care pensia de stat nu va ajunge niciodata pentru ca viitorii pensionari sa-si mentina nivelul de trai din prezent, este concluzia specialistilor in domeniu invitati in redactia Wall-Street, in cadrul Live Text.

De ce o pensie privata?

Asa cum a fost gandit de Banca Mondiala, modelul multipilon de pensii este menit sa vina in sprijinul sistemului pensiilor de stat, care devine tot mai nesustenabil in conditiile imbatranirii si scaderii populatiei active.

Astfel, pensiile devin un subiect tot mai important, mai ales in contextul crizei. „In toata Europa, iar Romania nu face exceptie, sistemele publice de pensii au fost grav afectate de criza, iar autoritatile se vad nevoite sa "redeseneze" arhitectura sistemelor de pensii de stat, pentru ca acestea sa revina mai aproape de realitatea economica de astazi. Nu este astfel de mirare ca noul presedinte al Comisiei Europene, JMD Barroso, si-a folosit primul discurs public dupa investire pentru a aborda problema pensiilor, subliniind clar ca Europa are nevoie urgenta de o reforma consistenta in domeniu”, a spus in cadrul Live-Text, Dezbaterile Wall-Street, Mihai Bobocea, secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Sistemul de pensii public (finantat de stat) nu mai este sustenabil in forma sa actuala, pentru ca nu mai pot fi platite pensiile de pana la aceasta data in conditiile in care contributiile la asigurarile sociale au devenit insuficiente pentru acoperirea lor. „Sa ne gandim ca in momentul de fata pensiile sunt platite de generatia <ceauseilor>. In momentul in care acestia vor iesi la pensie, lor cine le va plati pensia, avand in vedere ca generatiile care ii urmeaza sunt cu peste 50% mai putin numeroase?”, a explicat, in cadrul aceluiasi eveniment, Radu Craciun (foto), director de investitii in cadrul Eureko Societate de Administrare a unor Fonduri de Pensii Private.

In opinia specialistilor, statul roman ar trebui ca in curand sa intre in cercul select al statelor care inteleg necesitatea incurajarii cetatenilor in vederea economisirii pentru pensie.

„Pensiile private functioneaza de aproape un secol in Europa,
timp in care a existat un transfer continuu de responsabilitate de la nivel central (pensia de stat) catre nivelul individual (contributie la pensii private si economisire individuala). In acest moment, unele state europene au ajuns la un nivel al activelor fondurilor de pensii private de 70%-120% din PIB (Olanda, Elvetia, etc), in timp ce Romania este la un nivel modest de 0,5%. De aici rezulta, pesimist vorbind, gradul de subdezvoltare al economisirii private in vederea pensionarii si, optimist vorbind, potentialul urias de crestere a acestui domeniu”, a adaugat Bobocea.

Trebuie mentionat ca pentru a mentine nivelul de trai din perioada activa, salariatilor li se recomanda si aderarea la un fond de pensii private facultative (pilonul III), care ar contribui semnificativ la veniturile din perioda retragerii din activitatea profesionala.

„Exista mai multe motive pentru care o pensie privata facultativa poate fi mai avantajoasa decat propriile economii. De exemplu, un fond de pensii este un investitor institutional mare, care are acces la instrumente la care o persoana fizica nu are. Apoi, puterea de negociere a unui investitor institutional cu bancile si brokerii este mult mai mare in comparatie cu a unei persoane fizice, fiind astfel in pozitia de a obtine un pret mai bun”, a detaliat Craciun.

Totodata, specialistii au mentionat faptul ca in ceea ce priveste castigurile de capital ale fondurilor de pensii, acestea mai prezinta avantajul de a nu fi impozitate.

De asemenea, spre deosebire de produsele oferite de banci, de exemplu depozitele bancare, pensiile facultative sunt produse financiare diferite, care se adreseaza unor nevoi diferite.

„Pentru economisire pe termen scurt, puteti folosi conturile bancare, insa pentru o economisire sustenabila pe termen lung, cel mai bun produs este pensia facultativa. Cateva argumente in plus ar fi si contributiile la pensia facultativa, care beneficiaza de deductibilitate fiscala, iar randamentele investitionale pe termen lung, ne-o arata experienta din pietele mature, sunt net superioare dobanzilor bancare”, spune Bobocea.


Cu ce dificultati se confrunta sistemul de pensii private in Romania?

Riscul legislativ, dar si cel politic - acesta din urma a determinat inghetarea, in februarie 2009 - al contributiei aferente pilonului II de pensii private obligatorii la 2% din venitul brut al participantilor este principala dificultate cu care se confrunta sistemul de pensii privat autohton. Consecintele acestei decizii trebuie atenuate imediat, in opinia celor doi specialisti, pentru ca viitoarele pensii sa ajunga la nivelul dorit.

„Din pacate, la fel ca si pana acum, sistemul de pensii private se confrunta si in 2010 cu un risc major, iar acela este riscul politic si legislativ. Cea mai mare amenintare la adresa sistemului este legata de diferite piedici care sunt sau pot fi puse de autoritati in calea dezvoltarii acestui sistem de economisire. Un exemplu concret de materializare a acestui risc politic in sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) este decizia de anul trecut a Guvernului de a ingheta nivelul contributiei la 2%”, a mai spus Mihai Bobocea (foto).

Totodata, desi anumite aspecte legislative legate de plata viitoarelor pensii private inca asteapta decizia guvernului, specialistii au explicat ca aceasta poate fi facuta si la aceasta data sub forma de sume unice.

„In acest moment nu exista o lege care sa mentioneze in detaliu variantele de plata prin care participantii la sistemul privat de pensii vor primi, dupa incetarea activitatii, sumele acumulate. Proiectul de lege este in momentul de fata in curs de elaborare la Ministerul Muncii. In cazurile exceptionale de pana acum, participantii au incasat sumele acumulate printr-o plata unica, insa ceea ce este foarte important este faptul ca banii pe care i-au acumulat sunt doar ai participantilor si ai urmasilor acestora”, a mentionat Craciun.

Cel mai probabil, a adaugat Bobocea, legea de plata din sistemul de pensii private va contine toate variantele de plata folosite si in alte sisteme similare de genul pensiilor viagere sau anuitatilor (care acopera riscul de longevitate), pensii pe durata fixa (de exemplu: 5 sau 10 ani, dar in cazul carora participantul isi asuma riscul de longevitate), plus diferite alte tipuri de anuitati.

„In materie de plata in aceste sisteme, practica internationala este foarte bine rodata, Romania neavand altceva de facut decat sa copieze cu atentie din experienta bogata a statelor occidentale, unde legislatia de plata din fondurile de pensii private este functionala de multe decenii”, a specificat secretarul general al APAPR.

Specialistii au amintit, conform calculelor facute de institutiile din domeniu, ca decizia de inghetare a contributiei de anul trecut a dus la pierderi totale cumulate de 700-800 de milioane de lei pentru cei 5 milioane de participanti la sistem.

„Speram ca in 2011 sa putem convinge, impreuna, decidentii politici in legatura cu necesitatea revenirii la calendarul initial de contributii (3,5% in 2011), care de altfel este o chestiune asumata de Romania in acordurile cu institutiile financiare internationale (FMI, BM n.r.). Fiecare an de intarziere fata de calendarul initial costa participantii 350-400 de milioane de lei, bani pe care statul nu ii vireaza in conturile personale de pensii private ale participantilor, plus rezultatul din investirea acestor bani”, a mai explicat Bobocea.


Cum si cat s-a investit in ultima perioada

Potrivit ultimului raport pentru piata pensiilor private obligatorii si facultative, fondurile investesc activele preponderent in instrumente financiare cu risc scazut, totusi, o usoara crestere de pana la 10,34% a expunerii pe actiunile companiilor listate la bursa a fondurilor de pe pilonul II arata o usoara crestere a apetitului la risc.

Ca urmare a cresterii apetitului de risc de pe pietele internationale, chiar daca semnalele economice nu sunt inca foarte convingatoare, spune Craciun, pietele de capital au avut o evolutie neasteptat de buna.

„Cred ca economia mondiala nu a iesit in mod cert din criza si de aceea e posibil ca lunile urmatoare sa asistam la eventuale corectii importante ale pietelor. Cu toate acestea, bineinteles ca in ultima perioada am urmarit sa fim si noi parte la cresterile burselor, luand expuneri in crestere atat pe piata interna, cat si pe pietele internationale. Consideram ca pietele internationale sunt mai putin volatile decat cea interna, precum si mult mai lichide, si din acest motiv am putea fi mai protejati in varianta unei corectii”, a detaliat Radu Craciun, cu privire la politica investitionala a Eureko Pensii din ultima perioada.

In ceea ce priveste randamentele fondurilor de pensii, in cazul ambelor piloane, de la lansare si pana in prezent, acestea au fost mult peste nivelul inflatiei.

„Legea nu permite administratorilor sa estimeze sau sa promita nivelul rezultatelor investitionale pentru viitor. Exista insa cateva date publice pentru perioada deja scursa din an, desi foarte scurta, adica aproape primul trimestru, randamentul tuturor fondurilor de pensii se situeaza, in medie, intre 8% si 10% pe ultimele 3 luni - un rezultat excelent daca il comparam cu inflatia estimata pe tot anul, de 3-4%”, a accentuat reprezentantul APAPR.

De asemenea, anul trecut randamentul fondurilor a fost de circa 16%-17%, fata de o inflatie de 4,7%, rezultate investitionale remarcabile in contextul economic puternic afectat de criza financiara.

„Sunt convins ca exista multi participanti care s-ar simti mai in siguranta cu plasamente in tituri de stat. Insa nu trebuie uitat faptul ca profilul de risc al participantilor difera foarte mult. Unii particianti prefera investitii mai riscante, dar cu potential de castiguri mai mare, iar altii prefera investitii mai sigure, dar cu potential de castig mai mic”, detaliaza directorul de investitii al Eureko Pensii, care a adaugat ca o modalitate de investitie mai flexibila vor avea participantii in momentul in care va exista un sistem de pensii private de tip multifond.

Sistemul multifond este reprezentat de plasamente mai riscante pentru participantii tineri si plasamente mai conservatoare pentru participantii mai apropiati de varsta pensionarii.

”In prezent, in Romania nu este disponibila o asemenea alegere a profilului de risc pentru fondurile de pensii private, insa exista o intentie certa din partea autoritatilor de introducere a acestui sistem (care in Occident este numit "lifestyle" sau "lifecycle" pensions). Sunt sigur ca, in momentul aparitiei acestei optiuni si la fondurile de pensii din Romania, ea va permite participantilor sa-si aleaga fondul potrivit propriului apetit pentru risc”, detaliaza Bobocea.

In modul lor de functionare, fondurile de pensii nu se uita doar la randament (profit), ci si la riscul asumat. „In mod traditional, fondurile de pensii private sunt investitori cu un apetit mai redus de risc, cu o preferinta pentru plasamente mai sigure decat media investitorilor. De aceeea, pun accentul pe siguranta, stabilitate si diversificarea investitiilor, mai degraba decat sa se axeze pe un singur tip de plasamente financiare”, concluzioneaza Mihai Bobocea.





Citeste si