2 Iulie 2010

Sondaj Wall-Street.ro: Piata de M&A din Romania in al doilea semestru



Efectele generate de masurile de austeritate reprezinta cel mai important obstacol din calea dezvoltarii pietei de M&A, conform studiului M&A Outlook 2010, realizat prin consultarea unui panel de specialisti din piata de fuziuni si achizitii.

Pulsul pietei de M&A

Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania se afla intr-o stare slaba, iar al doilea semestru din 2010 va aduce o scadere a apetitului pentru tranzactii.

Aceasta a fost concluzia sondajului realizat de publicatia online de business Wall-Street.ro in randul a peste 50 de profesionisti din zona de private equity si consultanta financiara si legala.

Astfel, 56% dintre raspunsurile panel-ului de specialisti consultati de Wall-Street.ro au mentionat ca piata romaneasca de M&A este in prezent slaba, in timp ce 23% au considerat ca este satisfacatoare. De asemenea, 17% dintre respondenti au raspuns ca piata de fuziuni si achizitii se afla intr-o stare buna si doar 4% considera ca nivelul acesteia este excelent.


Estimari pesimiste pentru semestrul II

Pentru al doilea semestru din 2010, aproape jumatate dintre respondenti (45%) anticipeaza o scadere a numarului de tranzactii, iar 48% prevad un declin al valorii tranzactiilor.

In ceea ce priveste numarul tranzactiilor incheiate in doua parte a anului, 23% dintre specialistii consultati vad o crestere, iar 32% previzioneaza stagnare comparativ cu primul semestru.

In privinta valorii totale a pietei de fuziuni si achizitii, 17% dintre respondenti vad un declin, iar 35% anticipeaza o stagnare fata de primul semestru.


Cumparatorii au puterea

In ceea ce priveste raportul de forte pe piata romaneasca de M&A, 74% dintre specialisti considera ca piata apartine cumparatorilor, iar 27% afirma ca vanzatorii au cea mai mare putere.

Domenii atractive pentru tranzactii

Segmentul healthcare/servicii medicale va fi cel mai bogat sector in ceea ce priveste numarul fuziunilor si al achizitiilor din al doilea semestru (38% dintre respondenti), locul al doilea fiind ocupat de Industria tehnologica/Media (15%).

Masurile de austeritate ii sperie pe investitori

Efectele generate de masurile de austeritate reprezinta cel mai important obstacol care sta in calea dezvoltarii pietei de M&A, potrivit a 47% dintre specialistii consultati.

Potrivit panel-ului de profesionisti, 28% dintre respondenti considera ca principala bariera din calea dezvoltarii pietei de M&A este criza financiara, iar 25% dintre specialisti au nominalizat refuzul vanzatorilor de a vinde la multiplii oferiti de potentialii cumparatori.


Despre Studiile Outlook Wall-Street.ro

Wall-Street.ro este cel mai citit cotidian online de business din Romania, proiect dezvoltat de InternetCorp inca din 2005.

Studiile Outlook Wall-Street.ro sunt cercetari care isi propun sa ia constant pulsul mediului de afaceri din Romania prin consultarea celor mai importanti specialisti si jucatori din toate segmentele de business.

Studiul M&A Outlook 2010 a fost realizat prin consultarea a 53 de specialisti din piata de M&A (reprezentanti ai fondurilor de private equity, bancheri de investitii, consultanti financiari si avocati de business).




Citeste si