6 Ianuarie 2011

BNR sacrifica creditarea pentru inflatie



Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva. Banca centrala nu a modificat nici ratele rezervelor minime obligatorii.

Prima sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR nu a adus schimbari la nivelul dobanzii cheie sau in cazul rezervelor minime obligatorii, masura pe care economistii consultati de Wall-Street.ro o anticipau.

Aceasta este a cincea sedinta consecutiva in care BNR decide sa mentina dobanda cheie la 6,25%.

Banca centrala a mai decis si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. "Ceea ce conteaza acum este ca dobanzile interbancare sunt sub nivelul dobanzii de politica monetara, iar conditiile de lichiditate din piata sunt bune", sustine Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetarea la 6,25% si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar pentru a asigura ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste, potrivit precizarilor din comunicatul primit de la banca centrala.

Consiliul de Administratie al BNR nu a operat modificari nici in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii. Nivelul actual al ratelor RMO este de 15% la pasivele in lei si 25% la cele in valuta.

De asemenea, BNR va monitoriza "cu vigilenta" evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.



Citeste si