Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis ca in prima jumatate a anului viitor sa scoata la licitatie toate frecventele radio disponibile in bezile de 900 si 1800 Mhz, care sunt utilizate in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote, cei mai mari trei operatori de telefonie mobila de pe piata locala.
Licentele Orange si Vodafone Romania, care au fost acordate la finalul anului 1996, urmau sa expire la 31 decembrie anul acesta, in timp ce licenta Cosmote, care a fost acordata in 1998, urma sa expire in 2014.

Pentru a asigura continuitatea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile, ANCOM a decis ca licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana la 31 decembrie 2012, urmand ca noile licente sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, in cazul benzilor detinute in prezent de Orange Romania si Vodafone Romania, si, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, in cazul benzilor detinute in prezent de Cosmote.

Pentru prelungirea licentelor, Orange si Vodafone vor achita catre bugetul de stat o taxa de licenta de 6,4 milioane de euro. Valoarea este proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor in anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor.

De asemenea, ANCOM va face toate demersurile pentru eliberarea si includerea in licitatie a benzilor de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale.

Pot intra in competitie si operatori care nu sunt inca prezenti pe piata romaneasca

Solutia aleasa ofera sanse egale si operatorului care nu detine in prezent drepturi de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1800 MHz.

„Am ales licitatia pentru ca este solutia cea mai echitabila, mai corecta si transparenta, care ne va permite in acelasi timp sa maximizam eficienta utilizarii spectrului si sa realizam valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman, in beneficiul concurentei si utilizatorilor. In contextul in care Romania este deja acoperita cu mai multe retele de comunicatii mobile si penetrarea este de 110%, selectiile comparative, care pun accentul pe viteza si dimensiunea dezvoltarii de infrastructuri, sunt mai putin justificate”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

El a mai precizat ca detaliile licitatiei vor fi disponibile operatorilor cu cel putin trei luni inainte ca licitatia sa aiba loc si ca aceasta va permite si intrarea unor noi competitori pe piata romaneasca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri