Compania americana, care dispune de rezerve de aproape 100 de miliarde de dolari, a anuntat luni ca va plati un dividend trimestrial fix de 2,65 dolari pe actiune si ca va rascumpara in urmatorii trei ani actiuni de 10 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Apple a avut un profit net de 13,06 miliarde de dolari in primul trimestru al anului fiscal 2012, incheiat pe 31 decembrie, mai mult decat dublu fata de nivelul din perioada similara a anului anterior. Profitul pe actiune s-a cifrat la 14,03 dolari, astfel ca dividendul de 2,65 dolari pe actiune reprezinta 18% din profit.

"Am folosit o parte din bani pentru investitii importante in afacerea noastra, in cercetare si dezvoltare, achizitii, magazine retail, plati strategice in avans si cheltuieli de capital in lantul de furnizori, consolidarea infrastructurii. Veti mai vedea astfel de investitii in viitor", a declarat intr-un comunicat directorul general al Apple, Tim Cook.

Compania anticipeaza ca va folosi aproximativ 45 miliarde de dolari din rezervele detinute in SUA in primii trei ani de implementare a acestor programe.

Citeste si:

Destinatia celor 98 de miliarde de dolari reprezentand lichiditatile Apple este o tema importanta de discutie pentru actionarii companiei, in special in ultimii ani, dupa ascensiunea accelerata datorata aparitiei iPod, iPhone si iPad.

Unii actionari au cerut utilizarea unei parti din bani pentru dividende sau rascumparari de actiuni. Apple nu a mai platit dividend din 1995.

Valoarea de piata a Apple a depasit in februarie in premiera 500 miliarde de dolari, iar actiunile companiei au atins joi pentru prima data pragul de 600 de dolari. La cotatia de la finalul sedintei de vineri, de aproximativ 585 dolari pe actiune, valoarea de piata a Apple era de 546 miliarde de dolari.