Se relanseaza competitia in telecom? Computaris si Prime Telecom aduc primul operator virtual din Romania

Operatorul Prime Telecom si Computaris, integrator de sisteme si dezvoltator software pentru telecom, au lansat primul MVNE (mobile virtual network enabler) de pe piata locala, acesta urmand sa puna bazele aparitiei primului operator virtual MVNO din Romania. Proiectul va fi coordonat de Marian Velicu, un veteran in telecomul romanesc care in ultimii 15 ani a lucrat pentru Vodafone.

Operatorii MVNE asigura infrastructura si serviciile care le permit MVNO-urilor sa furnizeze servicii utilizatorii finali.

Operatorii mobili virtuali (MVNO) sunt furnizori de comunicatii mobile cu propria baza de clienti, care insa nu detin infrastructura proprie telecom. Pentru a oferi aceste servicii, ei inchiriaza si utilizeaza elemente de retea ale unui operator de telefonie mobila, dar sunt exclusiv responsabili de obligatiile legale fata de clienti.

Proiectul va fi coordonat de Marian Velicu (foto stanga, alaturi de Ian Tidder-CEO Computaris), un veteran in telecomul romanesc cu peste 15 de experienta in Vodafone, al doilea operator de telecomunicatii de pe piata locala. In cadrul Vodafone, Velicu s-a ocupat de relatia cu autoritatile de reglementare, ultima functie detinuta fiind cea de vicepresedinte pentru reglementare, strategii si afaceri publice. In prezent acesta este consultant pentru compania Prim Telecom.

„Aparitia primului MVNE din Romania va sprijini in mod semnificativ lansarea operatorilor mobili virtuali. Acestia isi vor diminua semnificativ costurile initiale, nemaifiind nevoiti sa investeasca sume considerabile in echipamente si infrastructura. Prezenta MVNO-urilor in Romania va relansa competitia pe piata comunicatiilor mobile si va duce la aparitia de noi servicii inovative”, a afirmat Marian Velicu, in cadrul unui eveniment din seria „Conferintele Societatii Civile”, organizat de revista “Comunicatii Mobile”.

Pe langa furnizarea infrastructurii, MVNE-urile sprijina operatorii mobili virtuali fara experienta in telecomunicatii, reducandu-le volumul de operatiuni prin gestionarea serviciilor de facturare, de provizionare a elementelor din retea si de administrare, permitandu-le, astfel, sa se concentreze pe brand, loializarea clientilor si marketing.

„Prin alianta cu un facilitator de retea mobila virtuala experimentat (MVNE), un MVNO isi reduce riscurile tehnice precum si resursele financiare, de timp si umane investite in dobandirea know-how-ului specific”, declara Bogdan Danila, director tehnic al Computaris, companie specializata in integrare de sisteme, consultanta tehnica si dezvoltare software pentru industria de telecomunicatii. Computaris face parte din grupul R Systems.

In tarile dezvoltate, MVNO-urile au o cota de piata semnificativa, acestia fiind acceptati de peste zece ani de catre operatorii mobili, ca oportunitati pentru generarea de noi venituri si de atragere a noi nise de clienti.

Cota acestora de piata a ajuns la 19% in Germania, 16% in Norvegia, 14% in Olanda, 13% in Marea Britanie sau 7% in SUA. De asemenea, in tarile invecinate, MVNO-urile functioneaza deja de cativa ani, in Ungaria acestea avand o cota de peste 3,5% iar in Polonia de peste 1,6%.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri