62% dintre utilizatorii de PC-uri din Romania recunosc ca au utilizatsoftware piratat, potrivit Studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat deBusiness Software Alliance (BSA).
Unii utilizatori au recunoscut ca pirateaza software mereu sau in cele mai multe dintre cazuri, iar altii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rata a pirateriei software de 63% anul trecut in Romania, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania a inregistrat in continuare o scadere a ratei pirateriei software in 2011, pentru al 8-lea an consecutiv.

Conform unui sondaj realizat in Romania, 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat “intotdeauna”, “aproape intotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declara ca folosesc “rar” programe software fara licenta. De asemenea, rezultatele studiului arata ca majoritatea utilizatorilor de software piratat din Romania sunt barbaticu varste cuprinse intre 18 si 34 ani.

Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel: ,,In a doua jumatate a anului 2011, BSA a derulat, impreuna cu Politia Romana, o campanie de informare si prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observa: chiar si intr-o economie afectata de criza economica, pirateria software in Romania si-a continuat trendul descendent.

Studiul IDC calculeaza rata pirateriei tinand cont de instalarile noi de software din 2011 – cate dintre acestea au fost legale si cate au constat in instalari de software pirat. Nu se ia insa in consideratie legalizarea software-ului instalat in anii anteriori, daca aceasta legalizare a constat exclusiv in achizitionarea de licente, nu si in instalarea programelor originale.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arata ca rata pirateriei software in tarile in curs de dezvoltare este mult mai mare decat cea din tarile dezvoltate – 68% fata de 24% (media) – iar valoarea comerciala a software-ului piratat din pietele emergente reprezinta o buna parte din valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global. Asa se explica dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% in 2011, in timp ce valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.

• La nivel global, utilizatorii care pirateaza software sunt in principal barbatii tineri iarprobabilitatea este de doua ori mai mare ca acestia sa locuiasca intr-o tara in curs de dezvoltare fata de o tara dezvoltata economic (38% fata de 15%);
• Persoanele din companiicu putere de decizie recunosc ca pirateaza software mai des decat restul utilizatorilorsi este de doua ori mai probabil ca eisa cumpere software cu licenta pentru un singur computer si apoi sa il instaleze pe mai multe calculatoare din companie;
• La nivel global, exista sprijin puternic pentru protectia drepturilor de proprietate intelectuala, dar si o lipsa ingrijoratoare de motivatie pentru piratii software pentru ca acestia sa-si schimbe comportamentul. Doar 20% din utilizatorii din tarile dezvoltate care pirateaza in mod frecvent software si 15% din tarile in curs de dezvoltare au declarat ca riscul de a fi prinsi de autoritati este motivul pentru care nu ar folosi software pirat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri