Rata pirateriei software pentru PC-uri in Romania a scazut in 2013 la 62%, de la 63% in 2011, pe fodul actiunilor de combatere a acestui fenomen, fara de care acest indicator ar fi crescut cu 2 pana la 4 puncte procentuale in perioada amintita, potrivit unui studiu IDC, dat publicitatii de Mediafax.

"IDC considera ca modificarea dinamica a pietei PC-urilor din Romania, si anume cresterea ponderii PC-urilor aduse si instalate de catre consumatori, a condus la o situatie de piata in care, in absenta unor eforturi eficiente anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de tara ar fi crescut de fapt cu 2 pana la 4 puncte procentuale intre 2011 si 2013", se arata intr-un studiu IDC prezentat, marti, de Business Software Alliance (BSA) intr-o conferinta de presa.

Un alt studiu IDC prezentat de BSA arata legatura dintre software-ul nelicentiat sau contrafacut si malware. Astfel, in Romania, la o rata a utilizarii de software nelicentiat de 62%, rata la care malware-ul este gasit pe PC-uri se situa la 30,79% la finele anului trecut, comparativ cu 27,5% in septembrie 2013. La nivel mondial, la o rata de utilizare de software nelincentiat de 43%, ponderea PC-urilor cu malware a atins 21,58% la finele anuli 2014, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de septembrie 2013.

IDC a estimat la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuita in acest an de companii numai in Europa Centrala si de Est pentru a inlatura consecintele malware-ului grefat pe software piratat, respectiv pentru identificarea, repararea si recuperarea datelor, in vreme ce scurgerile neautorizate de date de business si confidentiale ar putea costa companiile din aceeasi regiune 39 miliarde de dolari. Pe de alta parte, riscurile de securitate la care se expun companiile sunt strans legate de gradul de informare a angajatilor privind utilizarea de software licentiat, dar si de existenta unor politici formale in acest sens.

IGPR: Peste 400 de actiuni de combatere a criminalitatii dreptului de autor si drepturilor conexe

Astfel, conform studiului "The Compliance Gap. BSA Global Software Survey", dat publicitatii in iunie 2014, 50% dintre angajatii companiilor care au o politica formala privind licentierea software nu aleg niciodata software nelicentiat pentru a-l instala la serviciu, in timp ce, in cazul companiilor care nu au o politica formala in acest sens, ponderea angajatilor care nu aleg sa utilizeze software nelicentiat scade la 26%. Potrivit datelor BSA, prezentate in cadrul unei conferinte de presa organizata impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), in primele 8 luni ale acestui an au fost derulate 400 de actiuni de combatere a criminalitatii in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe.

"Aceste actiuni s-au concretizat in descoperirea a peste 200 de infractiuni la regimul produselor software, indisponibilizarea a peste 1.000 de sisteme informatice, precum si indisponibilizarea de suporturi de stocare. Valoarea despagubirilor solicitate de titularii de drepturi este de aproximativ un milion de euro", a declarat directorul directiei de investigare a Fraudelor din IGPR, comisar sef Alexandru Catalin Ionita. In perioada septembrie 2013 - iunie 2014, IGPR si BSA au initiat o campanie de constientizare care a vizat un total de 53.562 de companii, dintre care peste 6.600 au primit consultanta individualizata pentru a-si clarifica intrebarile legate de licentierea software, iar peste 2.600 au intocmit si trimis catre BSA un audit software.

In acest an, BSA si IGPR vor continua aceasta campanie in randul companiilor, urmand sa aiba loc evenimente de informare privind riscurile utilizarii de software nelincentiat in Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Bucuresti, Ploiesti, Constanta si Timisoara. Calendarul acestor evenimente poate fi accesat pe portalul softwareculicenta.ro.

De asememena, IGPR si BSA vor trimite scrisori la circa 30.000 de companii carora li se va recomanda revizuirea situatiei utilizarii de programe software, pentru a identifica eventualele discrepante intre software-ul utilizat si licentele detinute, pentru a evalua riscurile existente ca urmare a utilizarii de programe neautorizate si pentru a lua masurile necesare in vederea eliminarii acestora. BSA este o organizatie non-profit creata in scopul promovarii intereselor industriei de software si a partenerilor din industria de hardware.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri