Moody’s a retrogradat joi ratingul operatorului elen de telecomunicatii OTE cu o treapta, de la nivelul B2 la B3, si a modificat perspectiva de la negativa la supraveghere in vederea unei noi reevaluari in scadere, din cauza ingrijorarii legate de inrautatirea conditiilor macroeconomice din Grecia, scrie Mediafax.
Ratingul privind probabilitatea de default a fost la randul sau revizuit de la B3 la B2 si plasat sub supraveghere, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Retrogradarea cu o treapta a ratingului OTE reflecta ingrijorarea tot mai mare a Moody’s in legatura cu capacitatea grupului de a-si plati datoriile, avand in vedere posibilitatea inrautatirii conditiilor economice din Grecia, implicatiile asupra abilitatii guvernului de a respecta conditiile pentru ajutorul extern, precum si probabilitatea sporita a unui default dezordonat si a unei iesiri din zona euro", potrivit Moody’s.

Toti acesti factori amplifica incertitudinile legate de capacitatea OTE de a continua sa isi respecte obligatiile financiare, a declarat Carlos Winzer, vicepresedinte si analist principal pentru OTE.

"Aceste incertitudini persista in pofida angajamentului puternic al conducerii pentru prevenirea unui default si a masurilor practice aplicate de companie pentru atenuarea riscurilor. In mod special, posibile perturbari grave in sistemul financiar-bancar elen ar putea avea implicatii negative pentru lichiditatile si incasarile OTE", a spus Winzer.

Iesirea Greciei din zona euro nu face parte din scenariul de baza al Moody’s, dar agentia considera ca, in eventualitatea unui astfel de eveniment, riscul de default al unei parti din datoriile OTE va fi amplificat de riscul unei redenominari a monedei tarii, ca si de posibila blocare a schimburilor valutare.

In plus, un scenariu in care veniturile OTE ar fi intr-o moneda slaba iar o parte din datorii in euro, ar crea o problema suplimentara pentru companie.

Moody’s recunoaste totusi procesul remarcabil de restructurare aplicat de OTE, care a contribuit la imbunatatirea marjei EBITDA (profitul inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierilor si amortizarii) si a fluxului de numerar, la reducerea usoara a indatorarii si la cresterea performantelor operationale, potrivit rezultatelor din primul trimestru.

Ratingul B3 reflecta riscurile la care sunt expuse operatiunile OTE, avand in vedere mediul de afaceri dificil, veniturile fiind sub presiune din cauza scaderii consumului si a concurentei intense.

Agentia considera insa ca factorii negativi vor fi compensati de pozitia puternica detinuta de OTE in cazul serviciilor de telefonie fixa si mobila, diversificarea operatiunilor internationale, care contribuie la dezvoltarea companiei in afara Greciei, calitatea managementului si sprijinul implicit din partea celui mai mare actionar, grupul german Deutsche Telekom.

OTE opereaza in Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixa, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband si are circa 7,8 milioane de clienti pentru servicii mobile.

Compania mai ofera servicii de telecomunicatii in Romania, Albania si Bulgaria.

OTE controleaza Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.

Cel mai mare actionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

OTE a raportat un profit peste asteptari in primul trimestru, sustinut de vanzarea participatiei detinute la compania sarba de telefonie Telekom Srbija si de reduceri de costuri. Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. OTE a obtinut 211 milioane de euro din vanzarea unui pachet de 20% din actiunile Telekom Srbija.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri