Evolio U9, considerat de producatorii modelului a fi cel mai usor laptop din lume, gratie unei greutati de numai 985 grame, a fost testat de echipa wall-street.ro.

Evolio este un brand romanesc care apartine companiei TeleVoice, fiind unul din cei mai importanti producatori de echipamente IT din Romania.

De ce un MacBook Air in miniatura?

Primul feeling pe care ti-l da laptopul celor de la Evolio este ca se aseamana foarte mult laptop-ului Apple MacBook Air. In primul rand datorita design-ului si culorilor folosite. Este o foarte mare diferenta intre cele doua modele, atat din punctul de vedere al calitatii materialelor folosite, a performantelor, dar si a pretului, care in cazul "Air" poate fi si de 4 ori mai mare decat Evolio U9 - acesta pornind de la 1.500 lei in functie de configuratie.

Comparatiile insa sunt de prisos, dar vom incerca, in cele ce urmeaza, sa parcurgem un review pe scurt al acestui laptop romanesc.

Prima impresie

La prima vedere, Evolio U9 lasa impresia de fragilitate, din cauza dimensiunilor foarte mici ale sale, dar nu este deloc asa. Desi poate pentru unii "consistenta" cu care plasticul (unul nu de foarta buna calitate) acopera atat exteriorul cat si interiorul acestuia poate fi un mare minus.

Exteriorul sau "paleste" cu un plastic lucios, la fel si interiorul, in timp ce rama ecranului are o textura mata, acest aspect fiind un mare plus.

Laptopul este destinat in principal celor care cauta la un astfel de gadget in principal portabilitatea si mobilitatea, in detrimentul performantelor si pretentiilor ridicate.

Continutul pachetului

Laptop-ul vine intr-o cutie colorata, careia i s-a acordat o atentie in plus (vezi galerie foto) si pe care este prezentat modelul si cateva caracteristici tehnice ale acestuia. Este usor de transportat, are dimensiunea unei genti „diplomat” si cantareste circa 2 kg.

In pachet se regasesc laptopul (protejat de orice sursa care il poate expune unui accident), un cablu de alimentare si o punga in care se afla manualul de instructiuni si un CD/DVD cu driverele Evolio U9.

Echipare si conectivitate

Modelul din teste a venit echipat cu un procesor dual-core Intel Atom N2600 @ 1,6 Ghz, o memorie de 2 GB (DDR3@800Mhz), un hard disk SSD Sandisk de 32 GB si o placa video integrata si un display LED de 11,6 inch @ 1366x768 px.

In ceea ce priveste conectivitatea, Evolio U9 dispune de doua conexiuni USB 2.0, un port HDMI, Audio Out si Microfon In, conexiune Wireless 802.11 b/g/n, are bluetooth si port de retea - LAN slot RJ-45.

Nivel vizual si functionalitate

Un foarte mare avantaj al U9, pe langa pret si greutate scazuta este faptul ca este compact - un alt punct similar MacBook Air. Acest lucru ii confera un plus de design si, totodata, de portabilitate, neexistand riscul "ratacirii" bateriei sau pierderii acesteia. Totodata, exista un alt risc, si anume cel pe termen lung - fiind aproape imposibila schimbarea bateriei. In mod normal, aceasta are o durata de viata cuprisa intre un an si trei, dar in functie de frecventa utilizarii si tipul acesteia poate varia de la caz la caz.

Modelul testat nu a intampinat probleme majore in rularea aplicatiilor, singura remarca fiind legata de greutatea cu care acceseaza anumite aplicatii, desi dispune de un procesor mai nou.

Imaginea oferita surprinde. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune pentru un astfel de model, aplicatiile 3D si filmele dau o experienta placuta vizionarii si rularii. Din pacate, insa, display-ul nu este unul de cea mai buna calitate din cauza ca pixelii de pe ecran sunt destul de vizibili.

Sistemul audio, insa, nu este unul de foarte buna calitate. Cele doua difuzoare de 1W nu ofera un sunet de calitate, acesta fiind distorsionat. Pentru o experienta mai buna in rularea anumitor aplicatii recomandam conectarea unui sistem audio suplimentar sau a unor casti.

Performanta

Chiar daca dispune de un procesor de noua generatie, laptopul ruleaza destul de greu - prezinta multe sacadari, chiar si in utilizarea sub Windows si nu alte aplicatii. U9 raspunde destul de greu la comenzi - desi, pe langa procesorul N2600 de noua generatie are si o memorie de 2 GB si un hard-disk SSD.

Bateria, una cu o capacitate de 3800mAH/7.4V este reincarcabila si iti permite o utilizare indelungata, laptop-ul putand fi folosit pentru circa 3 ore si jumatate (in testele Wall-Street.ro). Problema aici o reprezinta durata destul de mare pentru incarcarea acestuia la priza. Circa trei ore dureaza un ciclu complet de reincarcare a bateriei.

In testele sintetice, Evolio U9 sta bine la anumite capitole si mai putin bine la altele. In cel de indexare propus de sistemul de operare al Windows 7, U9 a indicat un scor de 3.2 pentru acest model - scor dat de performantele 3D ale placii grafice (Intel Media Accelerator 3600). Mai mult decat atat, scorul inregistrat de procesor (3.3) este si acesta unul foarte mic pentru un notebook relativ nou. Ceva mai bine sta in numarul de calcule pe care memoria de 2GB le face (5.7), dar si transferul de date oferit de hard-disk-ul tip SSD (5.9).

In ceea ce privesterularea unui film dvix, procesorul era incarcat la o capacitate de 55%, iar in cazul unui Blu-ray varia intre 69 si 75% din capacitatea de procesare a notebook-ului.

Ceva mai bine sta insa hard-disk-ul tip SSD, care, in urma testului HD Tune a inregistrat un transfer minim de 91,7 mb/s, unul maxim de 123,7 mb/s si o medie de 116,8 mb/s. Contrar aici ar fi utilizarea procesorului la 30% din capacitatea sa, comparativ cu alte modele care nu incarca un procesor cu mai mult de 1%.

In urma testului de stabilitate al AIDA 64 - care a rulat pentru mai bine de o ora - temperatura procesorului nu a depasit 65 grade.

Concluzii

Evolio U9 este un laptop ideal pentru cine isi cumpara pentru prima data un astfel de model. U9 poate fi extrem de util pentru studentii care au nevoie de mobilitate de la un astfel de dispozitiv si performanta limitata la utilizarea pe internet, filme si redactare de texte la facultate ori la scoala. Poate fi folosit si pentru cei care sunt mereu in miscare, insa performantele sale nu ofera o experienta deosebita.

PRO

- greutate redusa (985 grame)
- ecran mat
- tastatura clicklet silentioasa pe care se tasteaza foarte bine
- unghiuri de vizibilitate bune
- calitate peste medie a semnalului wireless
- bootare rapida a sistemului de operare gratie harddisk-ului SSD
- calitate sporita a filmelor - display-ul ofera un contrast foarte bun si o luminozitate peste medie

CONTRA

- display de calitate redusa - pixeli vizibili pe display-ul laptop-ului
- lipsa card reader
- lipsa USB 3.0
- doar 2 USB 2.0
- suprafata lucioasa cu aspect "ieftin" la interior
- scrisul tastelor devine greu de vazut in conditii de lipsa a unei lumini directe - un mare dezavantaj pentru care ar folosi pentru prima data un astfel de dispozitiv.
- calitate scazuta a trackpadului / butoane galagioase
- chiar si in stand-by procesorul ruleaza la cca 10%, desi nu sunt alte procese incarcate
- taste fragile
- un zgomot deranjant cand ruleaza pe baterie

Note finale
design: 8,5
performanta: 7
sunet: 5,5
imagine video: 7,5
functionalitate: 7,5
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri