Veniturile obtinute de operatorii de ccomunicatii electronice au fost 14,8 miliarde de lei in anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), in scadere cu 3% fata de 2010, conform datelor Autoritatii Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Veniturile operatorilor telecom in 2011

Anul trecut piata de comunicatii electronice a scazut cu 3% comparativ cu 2010 cand scaderea a fost de -7%.

Pe de alta parte in a doua parte a anului trecut, veniturile operatorilor au crescut 5,5%, comparativ cu prima jumatate a anului.

“Cresterea veniturilor operatorilor in cea de-a doua jumatate a anului 2011 indica faptul ca piata comunicatiilor electronice a inceput sa se stabilizeze dupa perioada dificila traversata de intreaga economie in ultimii trei ani. Furnizorii prezenti pe piata s-au adaptat la realitatea economica si au reusit sa-si reconfigureze ofertele astfel incat sa resimta cat mai putin efectele crizei” , a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Astfel, in cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie mobila au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din serviciile de internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de televiziune au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), in timp ce veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie fixa au ramas relativ constante, scazand cu 0,5% (atingand valoarea de 1,1 miliarde lei).

Cele mai importante cresteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adaugata (+36%, pana la 86 milioane lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingand 201 milioane lei).

Cele mai importante ponderi in structura veniturilor totale realizate pe piata comunicatiilor electronice le au veniturile obtinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobila (37%), cele obtinute din furnizarea retelelor publice mobile terestre (14%) si cele obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Seful AEP si-a cumparat o cabina de dus cu telefon