Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a convocat pentru 22 iunie o reuniune a Consiliului Consultativ pentru a finaliza consultarea publica pe marginea documentatiei pentru licitatia de spectru ce va fi organizata anul acesta pentru alocarea licentelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz.
Aceasta este cea mai importanta licitatie care are loc in domeniul telecomunicatiilor in ultimii 16 ani, de cand au fost oferite licentele MobilRom si MobiFon, actualele companii Orange Romania si Vodafone Romania. Licitatia ar putea reconfigura piata de telecomunicatii in urmatorii 15 ani.

In urma sedintei de saptamana viitoare vor fi finalizate si trimise spre publicare in Monitorul Oficial deciziile ANCOM privind procedura de licitatie si tarifele de utilizare a spectrului. Publicarea anuntului de participare la licitatie si a caietului de sarcini sa aiba loc cel mai tarziu in data de 2 iulie 2012.

De la aceasta data, cei interesati sa obtina drepturi de utilizare a frecventelor scoase la licitatie vor avea sase saptamani la dispozitie pentru a cumpara caietul de sarcini si a-si depune candidaturile.

Pretul pentru achizitionarea caietului de sarcini, conditie obligatorie pentru a participa la licitatie, a fost stabilit la 4.500 de lei.

Varianta documentatiei in care sunt integrate observatiile primite pe perioada consultarii a fost publicata pe pagina de internet a ANCOM

Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta in termen de o saptamana care dintre candidati se califica in etapa urmatoare.

In patru saptamani de la data depunerii candidaturilor va incepe licitatia propriu-zisa.

Durata procedurii de licitatie depinde de numarul de runde care vor avea loc si ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente, pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz.

Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit pe 13 iunie prin hotarare de Guvern.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri