Deutsche Telekom a preluat in urma cu patru ani un pachet de actiuni la compania elena de telefonie OTE, promitand investitorilor crestere in sud-estul Europei pentru a compensa incetinirea vanzarilor in Germania, insa aceasta ofensiva s-a transformat acum intr-o retragere, potrivit Bloomberg.
Operatorul telecom elen, prezent si in Romania, vinde active din regiune pentru a se mentin pe linia de plutire, intrucat economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, cu un somaj de peste 20%. Dupa vanzarea unui pachet de actiuni de 20% la compania de telecomunicatii de stat din Serbia, OTE cauta acum cumparator pentru afacerile din Bulgaria, scrie Mediafax.

Fondurile obtinute vor fi folosite pentru a acoperi un deficit de finantare de 800-900 de milioane de euro, a declarat o sursa apropiata situatiei. Operatiunile europene ale Deutsche Telekom, considerate la un moment dat de directorul general Rene Obermann ca principalul motor de crestere, au inregistrat o scadere de pana la 10% anul trecut, dupa ce criza a redus cheltuielile consumatorilor pentru servicii de telefonie.

Vanzarea Globul Bulgaria ar putea aduce OTE circa 800 de milioane de euro, iar printre posibilii clienti s-ar afla, potrivit presei din Bulgaria, grupurile britanic Vodafone si francez Orange, precum si Turkcell Turcia, potrivit cotidianului Kathimerini.

"Nu au avut de fapt nicio sansa. Afacerea este inca acolo, dar fantezia despre crestere a disparut. Ca investitor trebuie sa te intrebi: «Unde au disparut banii mei?»", a afirmat Heinz Steffen, de la firma Fairesearch GmbH, cel mai bine cotat analist pentru Deutsche Telekom, potrivit datelor Bloomberg.

Deutsche Telekom a cheltuit in total 4 miliarde de euro pentru a ajunge la o participatie de 40% la OTE. Odata cu prabusirea actiunilor companiei elene, Deutsche Telekom a inregistrat revizuiri in scadere a valorii participatiei cu 2,6 miliarde de euro. Grupul german decide directorul general al OTE, iar rezultatele sunt consolidate in cele ale Deutsche Telekom, parte a unui acord cu statul elen, care mai detine 10%.

Actiunile OTE au scazut cu aproape 90% fata de momentul intrarii Deutsche Telekom in actionariat. Marti, la ora 11:00, se aflau in declin cu 1,1%, insemnand o scadere de 38% fata de inceputul anului si evaluand compania la 873 milioane de euro, comparativ cu o datorie totala de 3,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie.

OTE a transmis Bloomberg ca analizeaza vanzarea activelor din Bulgaria, inclusiv compania de telefonie mobila Globul si retailerul de electronice Germanos Telecom Bulgaria.

"O posibila vanzare a acestor active ar reduce drastic viitoarele obligatii financiare ale OTE, in timp ce ar permite grupului sa-si intareasca prezenta pe pietele strategice ramase", a afirmat OTE intr-un raspuns la un email trimis de Bloomberg.

Globul este al doilea mare furnizor de servicii wireless din Bulgaria, cu 4,3 milioane de abonati la sfarsitul anului trecut, in urma M-Tel, divizie a Telekom Austria. OTE detine, de asemenea, active in Albania si Romania.

Compania turca Turkcell a anuntat, luni, ca nu a luat o decizie in privinta unei oferte pentru Globul, dupa ce publicatia elena Capital a scris ca ar putea fi printre posibilii ofertanti.

Refinantarea datoriei OTE este asigurata pana in 2013, iar compania elena va analiza alte posibile vanzari de ahizitii pentru a face rost de fonduri, a declarat, in mai, directorul financiar al Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges.

Retragerea Deutsche Telekom de pe unele piete strategice din Europa marcheaza o schimbare majora a strategiei anterioare. Dupa preluarea unui pachet de actiuni la OTE in 2008, seful Deutsche Telekom, Obermann, a declarat investitorilor ca va continua sa creasca la nivel international.

"In 2000 am obtinut mai putin de 20% din veniturile totale din strainatate. In cativa ani, veniturile pe care le generam in exteriorul Germaniei ar putea reprezenta doua treimi sau chiar mai mult", a spus Obermann in 2008, la o adunare a actionarilor.

Chiar anul trecut, seful interimar pentru Europa al Deutsche Telekom, Roland Mahler, a declarat ca grupul german cauta achizitii pentru a-si consolida participatiile detinute la companii lider de piata si analizeaza combinarea operatiunilor de telefonie fixa si mobila.

Deutsche Telekom a incercat sa vanda divizia T-Mobile USA grupului AT&T pentru 39 de miliarde de dolari anul trecut, inainte de a renunta la tranzactie din cauza opozitiei autoritatilor de reglementare. Pentru a face rost de bani, Deutsche Telekom analizeaza si vanzarea participatiei de 50% detinuta la compania mixta Everything Everywhere din Marea Britanie, au afirmat, in februarie surse apropiate situatiei.

OTE are scadente in septembrie un imprumut de 445 milioane de euro si o linie de finantare de 312 milioane de euro, potrivit site-ului companiei.

De asemenea, OTE a accesat integral o linie de finantare de 900 de milioane de euro si are scadente in 2013 obligatiuni in valoare de 1,24 miliarde de euro. OTE a raportat profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de circa 1,7 miliarde de euro anul trecut.

OTE trebuie sa plateasca circa 3,1 miliarde de euro pana in august 2013, in timp ce rezervele actuale de lichiditati se ridica la numai 1,4 miliarde de euro, potrivit Kathimerini.

Criza datoriilor suverane a determinat declinul valorii activelor telecom in Europa, atragand investitori precum America Movil, companie controlata de miliardarul Carlos Slim. Compania lui Slim a achizitionat participatii la KPN din Olanda si Telekom Austria.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos. Veniturile Comoste au crescut cu 9,4% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 117,4 milioane euro, in timp ce profitul EBITDA a urcat cu 44,7%, la 26 milioane euro. Romtelecom a consmenat in acelasi interval o scadere a veniturilor cu 3,7%, la 160,2 milioane euro, in timp ce profitul EBITDA a urcat cu 82%, la 40,4 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri