Savatii CERN au confirmat ca experimentele facute in acceleratorul de particule au dus la descoperirea unei noi particule subatomice are ar putea explica cum a luat nastere Universul. Insa, ei sustin ca vor fi nevoiti sa-si continue studiile pentru a fi 100% siguri, conform Jurnalul National.

Vanatoarea bosonului lui Higgs, ipotetica "particula a lui Dumnezeu", se desfasoara in poligonul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN - un inel cu lungimea de 27 de kilometri aflata intr-un tunel la adancimea de 100 de metri, in apropierea granitei dintre Elevetia si Franta.

Doua fluxuri de energie sunt trase in directii opuse, cu viteze apropiate de cea a luminii, iar intersectarea lor creeaza miliarde de ciocniri de particule si subparticule, multe dintre ele inca necunoscute si printre care s-ar putea afla si bosonul lui Higgs.

Uriasul volum de date, rezultat in urma acestor ciocniri, este analizat de numeroase calculatoare.

Sansele statistice de a descoperi misterioasa particula sunt insa foarte mici, doar cateva dintre miliardele de ciocniri subatomice putand oferi sansa observarii acestei particule.

Citeste mai mult in Jurnalul National.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Netflix nu vrea să îți mai ia banii dacă nu te mai uiți seriale
Setari Cookie-uri