Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat Romtelecom cu 200.000 lei pentru nerespectarea in totalitate a obligatiilor prevazute intr-o licenta de comunicatii mobile, compania instaland 788 de statii de baza, din cele 1.242 prevazute, scrie Mediafax.

Romtelecom a obtinut licenta de comunicatii mobile pentru benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz in 2008, pentru o perioada de 10 ani, in urma unei licitatii publice deschise de tip comparativ, procedura in care ofertantii sunt evaluati in functie de dosar si oferta tehnica.

Compania a castigat aceasta licenta ca urmare a obtinerii celui mai bun punctaj, in urma evaluarii unor criterii precum capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea, experienta si fezabilitatea tehnica si acoperirea asumata. Taxa de licenta achitata de operator catre bugetul de stat a fost de un milion de euro. Licenta este valabila pana la data de 23 septembrie 2018.

In urma unor controale, ANCOM a constat ca operatorul nu si-a respectat angajamentul asumat la obtinerea licentei.

"Conform obligatiilor asumate de operator, pana la incheierea primei faze acesta ar fi trebuit sa instaleze si sa opereze 1.242 de statii de baza, insa in urma controalelor ANCOM s-a constatat ca doar 788 dintre acestea sunt instalate", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Potrivit licentei, pana la 31 decembrie 2013 reteaua de comunicatii mobile in banda larga dezvoltata de Romtelecom in benzile de frecvente de 410-415/420-425 MHz trebuie sa fie compusa din 1.292 de statii de baza.

"ANCOM trebuie sa se asigure ca spectrul de frecvente radio, o resursa limitata a statului roman, este utilizat cu maxima eficienta. Licentele de utilizare a frecventelor radio se acorda in anumite conditii tocmai pentru ca atat operatorii, cat si utilizatorii sa obtina maximum de beneficii prin exploatarea acestora. De aceea, monitorizarea modului in care operatorul remediaza neregulile constatate si modul in care isi respecta restul obligatiilor asumate va ramane o prioritate a Autoritatii si in perioada urmatoare", a declarat in comunicat Cristin Popa, directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Grupul elen OTE este actionarul majoritar al Romtelecom. OTE mai detine in Romania divizia locala a operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si reteaua de magazine Germanos.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Turcan: Transport gratuit pentru elevi, sub sancțiunea încetării contractelor
Setari Cookie-uri