Compania romaneasca Mira telecom a demarat un proiect internationalde cercetare si dezvoltare cu finantare acordata din fonduri publice si cofinantare asigurata de parteneri. Proiectul va imbunatati evaluarea gradului de degradare si restaurare a materialelor istorice si de patrimoniu, valoarea totala a proiectului fiind de 780.000 euro.
Din aceasta suma, 32,75% reprezinta cofinantarea partenerilor. Mira Telecom este unicul partener roman care va contribui financiar la implementarea proiectului. Perioada de implementare este de 36 de luni si se va incheia in martie 2015.

Proiectul vizeaza crearea unui sistem automat pentru evaluarea degradarii pieilor si pergamentelor de patrimoniu. Romania si Spania sunt cele doua tari europene partenere in acest proiect.

Structura colagenului care intra in componenta pergamentelor sau pieilor se degradeaza sub influenta factorilor de mediu precum temperatura, umiditatea, poluarea atmosferica, lumina si conditiile de depozitare. Muzeele, arhivele statului, catedralele si bisericile din intreaga Europa detin un numar mare de documente, carti si obiecte confectionate partial din piele si pergamente, care dateaza din intervalul cuprins intre secolele IV si XX.

Proiectul are ca scop crearea unui software care sa permita dezvoltarea de noi tehnici non-distructive sau micro-distructive pentru evaluarea degradarii materialelor istorice deosebite, pe baza de colagen. Materialele istorice au o structura extrem de neomogena, ceea ce determina un proces de cercetare foarte complex. Investigatiile non-invazive descriu de obicei rezultatele deteriorarii, fara a determina tipul degradarii. Metodele micro-invazive asigura atat evaluarea calitativa si cantitativa cat si clasificarea gradului de deteriorarea care permite stabilirea metodelor necesare pentru pastrarea si restaurarea unui obiect.

Rezultatul proiectului va consta in dezvoltarea unor tehnici care vor contribui la analiza mai rapida si mai exacta a obiectelor de patrimoniu si vor permite reconditionarea optima a acestora. Noul software va imbunatati si va accelera estimarea temperaturii de contractie.

Mira Telecom este o companie cu capital integral romanesc fondata si condusa de Stelian Ilie. Compania si-a inceput activitatea cu distributia echipamentelor de radiocomunicatii. Compania este prezenta pe piata de 14 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri