Localizate in prezent in spatiile publice din marea majoritate a oraselor lumii, telefoanele cu fise au fost inventia lui William Gray care in urma cu 123 de ani, pe 13 august 1889, patenta telefonul care functiona cu ajutorul monedelor.

Primul astfel de dispozitiv a fost montat intr-o banca din Connecticut, pentru ca pana in anul 1902 peste 80.000 de telefoane cu plata sa fie instalate in Statele Unite.

In anul 1925, numai in New York existau peste 25.000 de astfel de telefoane montate in punctele cheie din oras, iar in anul 1960 erau montate un milion de cabine telefonice de acest tip.

Inventia lui William Gray a reprezentat urmatorul pas in ceea ce priveste dezvoltarea telefoniei , dupa ce in anul 1876 omul de stiinta de origine scotiana Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite.

De-a lungul anilor insa, cabinele telefonice au suferit schimbari majore adaptandu-se noilor tehnologii, modificari aduse la nivel vizual si functional.

Treptat, acestea au devenit din ce in ce mai putin folosite din cauza cresterii numarului de utilizatori ai telefoniei mobile.

Cabine telefonice cu Wi-Fi : o idee revolutionara?

Cu toate acestea, cabinele telefonice au devenit si un obiect ideal de marketing, fiind folosite in prezent, in marile orase drept hospot-uri Wi-Fi.

Oficialii din New York au inceput sa transforme cele 12.000 de cabine telefonice stradale in hotspot-uri ce ofera internet wireless gratuit, penetrarea noilor tehnologii, smartphone-urilor, internetului mobil facand din telefonia publica un segment vetust pe care americanii s-au hotarat sa-l renasca.

Astfel, Departamentul de Tehnologie si Telecomunicatii (DTT) din New York investeste activ in transformarea cabinelor telefonice in rutere WiFi care sunt atasate deasupra telefoanelor. Primele zece cabine au fost deja transformate, oferint Internet gratuit in respectivele zone din Manhattan, Brooklyn si Queens.

Pentru a-si acoperi costurile, DTT a incheiat parteneriat cu doua companii de advertising care plaseaza publicitate la respectivele cabine telefonice. Astfel, Van Wagner si Titan au absorbit costurile proiectului, inclusiv instalarea, managementul si serviciile suplimentare adresate clientilor, scrie ABCNews.

La 123 de ani de la patentarea primului telefon public cu plata, afectat fiind in prezent de concurenta cu celelalte dispozitive mobile, payphone-ul va ramane in istorie ca fiind unul din cele mai importante mijloace de comunicare ai ultimului secol.

Trebuie sa cititi si Americanii transforma telefoanele publice in hotspot-uri: Ar fi posibil si in Romania?

Foto: captura latrecut.ro

CE PARERE AVETI: Credeti ca va disparea in curand telefonul cu fise? Ce parere aveti de cabinele telefonice din prezent? Cand ati folosit ultima oara un astfel de mijloc de comunicare? Asteptam parerile voastre mai jos!


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum imbunatatesti performanta smartphone-ului