42% dintre participantii la studiu cred ca, in viitor, importanta problemelor referitoare la infractionalitatea cibernetica va creste. Conform acestora, in urmatorii doi ani, amenintarile informatice se vor transforma in cel mai mare pericol pentru companii, depasind chiar si frica data de problemele economice. Statisticile colectate de Kaspersky Lab indica o crestere constanta a activitatilor IT infractionale, confirmand faptul ca temerile exprimate de respondenti nu sunt nefondate.

In 2011, producatorul de software antivirus identifica o medie de 70.000 de noi programe periculoase pe zi, insa, anul acesta, numarul lor a urcat la 125.000.

Mai mult decat atat, malware-ul mobil, in special cel care tinteste platforma de operare Android, creste cu o rapiditate si mai mare: numarul programelor periculoase a crescut de 200 de ori in 2011. Acest aspect este foarte important, din moment ce dispozitivele mobile sunt tot mai des folosite pentru a accesa informatii confidentiale in infrastructura interna a companiei, necesitand astfel protectie si un control special.

Citeste si:

Un alt pericol la care sunt expuse companiile reprezinta atacurile directionate, realizate prin tehnici de spam, exploatarea vulnerabilitatilor software de tip „zero-day”, utilizarea de programe periculoase special concepute pentru a se infiltra intr-un anumit sistem si multe alte metode. De aceea, pentru a raspunde acestor atacuri, companiile trebuie sa-si securizeze complet intreaga infrastructura IT: statiile de lucru ale angajatilor, serverele de e-mail si de fisiere, precum si dispozitivele mobile.

La studiu au participat 3300 de reprezentanti ai companiilor din 22 de tari, care si-au exprimat opiniile in legatura cu riscurile de securitate IT. Toti respondentii sunt implicati in luarea deciziilor de business importante, inclusiv a celor referitoare la securitatea informatica.