Un top al celor mai inovatoare 141 tari din lume arata ca Romania ocupa un timid loc 52, in scadere cu doua pozititii fata de anul trecut. Mai trist este insa ca la nivelul tarilor din Europa, tara noastra se situeaza pe pozitia 33, ultima in top fiind Albania (locul 39).
Pentru al doilea an consecutiv, Elvetia, Suedia si Singapore domina topul care se bazeaza pe o crestere a numarului de locuri de munca in acest domeniu, productia si evolutia statului respectiv. Totodata, raportul releva ca tarile care au investit in cercetare si dezvoltare s-au clasat mult mai bine decat celelalte.

wall-street.ro a stat de vorba cu patru voci importante din mediul IT&C in incercarea de a identifica problemele care blocheaza evolutia si inovarea in domeniu, dar si pentru a gasi solutii viabile de evolutie in urmatorii ani.

Deputatul Varujan Pambuccian (foto dreapta), doctor in matematica al Facultatii de Informatica a Universitatii Bucuresti, a identificat una din problemele acute cu care se confrunta tara noastra pe segmentul inovatiei. El sustine ca marea majoritate a celor care patenteaza anumite tehnologii sau dezvolta cercetare in companiile private nu o mai fac in tara ci se orienteaza mai mult catre zona Statelor Unite, in principal pentru ca ar “beneficia de mai multa vizibilitate”.

Unul din motivele pentru care alte state precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria care ocupa o pozitie mai buna decat noi in clasament ar fi, spune el, ca “acestea isi patenteaza inovatiile in propria tara”.

Orientarea catre sistemul euro-atlantic, o problema grava


Sistemul educational practicat de statele euro-atlantice reprezinta un alt aspect care a condus la o degradare a Romaniei in inovatie, este de parere Pambuccian.

“Zona euro-atlantica tinde sa devina o zona extrem de necreativa, deoarece sistemul educational nu mai este considerat de cetatenii zonei respective ceva important. Oamenii evita matematica, se duc spre «balet» si alte meserii de acest tip, ceea ce poate duce la un recul de creativitate al acestei zone. Romania, din pacate, a luat-o pe acest drum. Evident, ca in orice domeniu, cand baza de selectie este mica – rezultatele nu au cum sa fie favorabile”, sustine politicianul roman.

In ultimii 15 ani, acest proces a accelerat foartemult, ceea ce se traduce printr-un interes tot mai scazut al tinerilor pentru universitatile tehnice, dar si scoaterea materiilor cu profil tehnic din programele educationale care a condus deasemenea la o scadere a capabilitatii acestora.

“Riscam ca in 10 ani sa ne transformam intr-o tara agroturistica”


Pe fondul unei indepartari de scolile cu profil tehnic si o dezvoltare continua a celor umaniste, Romania risca in maximum 10 ani sa devina o tara agroturistica, asta daca nu sunt luate masuri imediate pentru combaterea a acestei tendinte, este de parere Varujan Pambuccian.

“Trebuie reparate gimnaziul si liceul – daca nu le reparam, universitatile nu mai au de unde sa recruteze studenti, nu avem cum sa producem oameni care sa aiba capacitate pentru inovare si dezvoltare”, a precizat Pambuccian.

Viitorul in domeniu va suferi schimbari majore, iar omenirea va trece printr-un soc foarte mare cand oamenii vor inlocui procesul de fabricatie: “Fabrica in sine nu va mai exista, nu va mai conta cum produci un produs, ci cum il proiectezi. Va conta cat de usor poate fi folosit si cat de adaptat va fi. Este o zona la limita dintre zona de cercetare si dezvoltare”, a declarat pentru wall-street.ro – deputatul Varujan Pambuccian.

Conditii mult prea scazute pentru dezvoltare locala si regionala


De cealalta parte, Liviu Nistoran (foto stanga) – directorul general Televoice, companie care detine brandul Evolio, sustine ca una din principalele probleme ale scaderii inovatiei in Romania sunt conditiile care tin chiar de piata locala si intreg sistemul de care depinde.

“Trebuie sa avem o piata de desfacere bine dezvoltata, pentru care ne trebuie capital, stabilitate si unde avem nevoie de predictibilitate. In plus, trebuie incurajati operatorii economici pentru cercetare si dezvoltare la export, unde sunt proiecte care dureaza si trei ani de zile pentru a fi aprobate. Totodata, bancile – filiale ale statelor din regiune – nu ajuta pentru ca nu au interes direct. Mai mult decat atat este si o medie scazuta a IQ-ului in tara noastra”, explica pentru wall-street.ro, managerul Evolio.

De cealalta parte, Monica Ene-Pietrosanu, directorul centrului de cercetare si dezvoltare software al Intel (IRDSC) deschis in Bucuresti, considera ca Romania are o istorie si o reputatie la nivel international pentru specialistii pe care ii are in zona software.

„Unele dintre cele mai mari proiecte pe aceasta zona la nivel mondial sunt dezvoltate cu ajutorul specialistilor nostri. Acesta este si unul dintre motivele pentru care Intel a ales sa vina aici si sa deschida, prin Grupul de Software si Servicii, un centru de cercetare-dezvoltare software cu focus pe inovatii in tehnologii open-source, instrumente pentru dezvoltatori si viitoare generatii de solutii de calcul”, a declarat pentru wall-street.ro managerul roman.

Chiar si asa, inmultirea oportunitatilor de dezvoltare in tara reprezinta un stimulent puternic pentru inovatia pe plan local. „Sunt multi specialisti care decid sa plece in afara tarii, dar situatia se poate schimba si bazele sunt deja aici prin investii in centre de cercetare si dezvoltare. Avantajul in aceasta industrie este ca un proiect software poate fi dezvoltat oriunde ca amplasare fizica, ceea ce ne incurajeaza sa credem ca putem crea la Bucuresti un hub regional in soft", apreciaza Pietrosanu.

Ce ar trebui schimbat?


Pentru o evolutie pozitiva a nivelului de inovatie de pe plan local, Nistoran crede ca unul din principalii factori tine de mediul politic.

“Una din cele mai importante schimbari trebuie sa vina din mediul politic: trebuie sa fie numit un ministrul care sa se ocupe clar de acest domeniu, iar schimbarea clasei politice devine cel mai important obiectiv. Este nevoie totodata si de o strategie in domeniu pentru a stimula exporturile, statul nefacilitand in niciun fel acest proces”, a incheiat Liviu Nistoran.

Totodata, managerul roman crede ca viitorul tine de domeniile legate de cloud si virtualizare si mizeaza pe o evolutie sigura a Romaniei in aceasta directie in urmatorii ani.

Reprezentanta Intel este de parere ca firmele private si statul, prin facilitarea si sustinerea acestor proiecte si prin resorturile pe care le detine, dar si universitatile au un rol, de asemenea, important pentru dezvoltarea acestui segment: "Pentru companii este important sa investeasca in inovatie pentru a se diferentia pe piata. Statul, pe langa rolul de facilitator, poate dezvolta propriile parghii de inovare sau cel putin poate deveni partener al sistemului privat in acest demers. Sunt numeroase exemple de succes din Europa care confirma acest parteneriat. Merita mentionat ca, la noi, un impuls dat de stat care a influentat indirect inovatia a fost scutirea de la taxe a programatorilor, sustine Monica Ene-Pietrosanu.

Mai mult, directorul centrului de cercetare si dezvoltare software al Intel spune ca este in interesul Romaniei sa atraga investitii pe aceasta zona, printr-un sistem de invatamant aliniat la cerintele pietei care sa asigure necesarul de specialisti, la nivelul de pregatire solicitat de companii.

Curajul si dorinta de a invata pe cont propriu, parghiile inovatiei IT&C?


Radu Georgescu (foto dreapta), founder&chairman Gecad Group, este de parere ca pentru a dezvolta inovatia in domeniul IT&C in Romania este nevoie de un curaj deosebit dar si de un spirit dornic sa invete.

“Cred ca trebuie luate in calcul curajul, dorinta de invata si experimenta pe cont propriu ceea ce nu inveti in facultate sau in alte institutii de educatie formala, dorinta de a veni cu o schimbare. Mai mult, dezvoltarea in pasi tot mai rapizi a unui ecosistem care sa favorizeze antreprenoriatul (evenimente de pitching, incubatoare, acceleratoare de business-uri tehnologice, formarea de comunitati de angel investors) ajuta la cresterea capacitatii de inovare prin incurajarea startup-urilor tehnologice. Dar inovatia nu este un apanaj doar al antreprenorilor din tehnologie ci si a tuturor companiilor care investesc in cercetare-dezvoltare”, a declarat pentru wall-street.ro – Radu Georgescu.

Dezvoltarea accelerata a unui astfel de ecosistem ar ajuta la aparitia a tot mai multe si mai valoroase business-uri bazate pe inovatie. De asemenea, implicarea universitatilor si liceelor in programe de stimulare a inovatiei in randul generatiilor mai tinere, este concluzia managerul roman.

Mai mult decat atat, fondatorul Gecad Group considera ca “ar fi nevoie de mai multe investitii in zona de cercetare-dezvoltare din partea companiilor dar si de programe mai multe de impulsionare a inovatiei si antreprenoriatului sub umbrela unor asociatii precum ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii)”.

Si Marius Ghenea (foto), cunoscut antreprenor roman si fondator al FiT Distribution, unul din cei mai importanti jucatori pe piata de comert online din Romania, crede ca inovatia in orice domeniu tine si de parghiile guvernamentale: "In multe tari din lume, inovatia (IT&C sau din alte domenii) este sustinuta si prin parghii guvernamentale. Faptul ca Romania se situeaza din acest punct de vedere pe un loc modest arata in principal lipsa de eficienta a masurilor guvernamentale in acest domeniu", sustine acesta.

Inovatia trebuie sustina cu capital de risc


Ca si Radu Georgescu, Ghenea crede ca in principal, inovatia trebuie sustinuta cu capital de risc, fiind cea mai buna combinatie pentru succesul in afaceri, unde in absenta acestei sustineri guvernamentale, multe inovatii valoroase se pierd inainte de a ajunge la faza de comercializare.

"O evolutie din acest punct de vedere ar putea-o reprezenta o mai buna sustinere a investitiilor de tip early-stage in afaceri inovative (business-angel, seedfunds, venture-capital). O stimulare a acestor investitii se poate face insa numai cu asigurarea unui cadru legislativ si economic stabile, ca si prin acordarea de stimulente investitorilor, inclusiv stimulente fiscale. In al doilea rand, inovatia porneste de cele mai multe ori din faza de incubare si, in absenta unui ecosistem sanatos de incubare si accelerare de business in Romania, nu vom avea prea multe inovatii transformate in afaceri de succes. Ecosistemul despre care vorbesc ar trebui sa contina atat componentele educationale (educatie antreprenoriala, mentoring, networking), cat si cele financiare (crearea unui cadru potrivit pentru a stimula investitiile si creditarea afacerilor startup inovative), nu doar componenta de infrastructura (birouri, comunicatii, etc.)", a declarat pentru wall-street.ro - Marius Ghenea.

Exista legatura intre cultura antreprenoriala si inovatie?


In acest caz, apetitul pentru risc ar putea fi definit ca punctul de legatura intre antreprenoriat si inovatie.

“Antreprenorul are apetit de risc mai mare, de regula, cauta scurtaturi si, drept urmare, are o inclinatie deosebita catre a inventa noi solutii, produse, tehnologii. Inovatia nu apartine doar antreprenorilor si nici nu poate fi realizata de unul singur, ci de multe ori e nevoie de o echipa care sa duca la bun sfarsit ideea, poate genial, pe care o are antreprenorul. Inovatia nu este proprie doar startup-urilor. Si corporatiile pot inova”, apreciaza Radu Georgescu, seful Gecad.

De cealalta parte, Marius Ghenea vede inovatia ca parte integranta si fundamentala a oricarei activitati antreprenoriale: "Unele activitati antreprenoriale se bazeaza pe o inovatie evolutiva (se ia un produs, serviciu sau proces existent si se imbunateste, se inoveaza), de multe ori aceste inovatii sunt chiar dificil de detectat de la suprafata, pentru ca nu reprezinta schimbari fundamentale, ci doar imbunatatiri marginale, dar si pe inovatii revolutionare, care pot schimba modul nostru de a face business in general sau intregi paradigme de business".

Proprietarul retelei FiT Distributiion crede insa ca in Romania, am putea vedea in anii urmatori din ce in ce mai multe afaceri antreprenoriale inovative din cea de a doua categorie. "Este o categorie in care gradul de risc este mult mai ridicat, dar si rezultatele, in cazul unui succes, pot fi spectaculoase nu doar pentru acea afacere, ci pentru o intreaga economie", a incheiat acesta.

O tendinta importanta in viitor, crede Ghenea, este incercarea multor firme romanesti de IT&C de a trece din zona de valoare redusa (outsourcing si servicii similare) catre zona cu valoare adaugata ridicata (produse IT proprii). "Internetul ajuta cu siguranta foarte mult, dar in acelasi timp, niveland barierele tipice din industrie, da posibilitatea si altor state sa concureze din ce in ce mai bine (Bulgaria, Moldova, tarile Baltice, ca sa mentionam doar cateva tari din regiune)", a precizat acesta.

VOI CE OPINIE AVETI: Credeti ca se poate inova in Romania? Cine este responsabil pentru situatia in care ne aflam si ce solutii ati propune? Asteptam parerile voastre mai jos!





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri