42% dintre utilizatori folosesc acelasi laptop la serviciu si in timpul liber

Majoritatea utilizatorilor nu fac diferente intre datele lor personale si informatiile de la locul de munca si, adesea, le pastreaza pe acelasi dispozitiv, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research pentru Kaspersky Lab. 42% dintre respondenti au afirmat ca utilizeaza un singur laptop, oferit de angajator sau achizitionat de ei, atat pentru activitati legate de serviciu, cat si in interes personal.

Studiul arata ca 27% dintre posesorii de computere Apple si 25% dintre posesorii de alte laptopuri folosesc dispozitivele si pentru activitati de serviciu. Un laptop personal, care nu este protejat corespunzator de amenintarile din mediul cibernetic, precum si un laptop al companiei, care este folosit in scop personal, pot duce la o scurgere de informatii confidentiale ale organizatiei. Daca este compromis, laptopul personal folosit pentru activitati de serviciu poate cauza probleme pentru intreaga retea a companiei.

Situatia opusa, in care un computer de serviciu este folosit acasa, este mai putin intalnita (15% si respectiv 17%), dar nu este mai putin periculoasa pentru datele companiei. In cazul dispozitivelor mobile, aproape o treime dintre respondenti utilizeaza smartphone-urile si tabletele atat pentru divertisment, cat si pentru munca. 26% dintre utilizatorii de Blackberry, care au achizitionat telefonul pentru uz personal, il folosesc si pentru serviciu, iar 18% dintre telefoanele de serviciu sunt, de asemenea, folosite in scop personal. Concluzia cheie este ca o varietate de dispozitive – de la PC-uri, la telefoanele mobile – sunt folosite pentru a procesa informatiile companiei.

Potrivit O+K Research, 35% dintre posesorii de tablete utilizeaza dispozitivele pentru a pastra corespondenta de serviciu, iar 20% dintre respondenti stocheaza informatiile necesare pentru a accesa de la distanta reteaua locala a companiei.

19% dintre utilizatorii de smartphone-uri pastreaza parole de la serverul e-mailului de serviciu in memoria telefoanelor. Pentru 14% dintre acestia, informatiile stocate pe aceste dispozitive includ parole de inregistrare pentru accesul de la distanta la VPN. In mod natural, in cazul infectarii, pierderii sau furtului dispozitivelor, aceste informatii pot deveni un castig important pentru infractori sau alte persoane rauvoitoare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri