Pentru Maguay una din principalele piedici a fost extinderea comercializarii produselor atat in retail cat si in mediul online.

“Pentru o companie romaneasca este foarte greu sa se impuna pe piata locala, in special pe segmentul IT&C, unul dominat de orgolii, unde sunt sustinute branduri cu notorietate si mult marketing in spate. Unei companii romanesti din domeniu ii va fi foarte greu sa patrunda atat in retailul clasic, dar si in marile lanturi de magazine online care incheie contracte in cea mai mare parte cu producatori straini”, este de parere Eduard Pughin (foto cover), directorul operational Maguay.

In prezent, strategia Maguay pe piata din Romania vizeaza comercializarea produselor in regim propriu pe internet sau prin cativa parteneri, principala problema cu care se confrunta fiind aceea a disciminarii brandurilor romanesti de catre marile lanturi de magazine online din Romania.

“In marile magazine online greu sa patrunzi. Acolo se gasesc preponderent branduri cu mult marketing in spate, iar lanturile de profil nu cauta producatori romani, judecand dupa anumite criterii subiective. Sunt multe orgolii la mijloc, un dealer preferand sa promoveze mai mutl un brand international decat unul national. Noi ne dorim si suntem deschisi la negocieri, o astfel de intelegere putand avea un real impact asupra notorietatii marcii Maguay”, sustine Pughin.

Chiar si asa, Maguay a reusit sa incheie un parteneriat cu Evomag.ro si Cel.ro, doi jucatori importanti pe piata comertului electroIT online din Romania.

Afectati puternic de scandalul din urma cu un an

In toamna anului trecut, integratorul roman de solutii IT Maguay a fost implicat intr-un scandal de coruptie legat de o platforma de e-learning implementata la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, despre care la acel moment reprezentantii companiei sustineau ca le este mai mult teama de durata anchetei decat de rezultatul sau.

La un an de la eveniment, oficialii Maguay sustin ca scandalul nu doar ca le-a adus o scadere a reputatiei, dar efectele in vanzarile grupului s-au resimtit din plin.

“E un proces care inca se judeca, acum sunt cateva etape favorabile noua, insa ne-a influentat extrem de mult. A trebuit sa muncim enorm pentru a ne pune inapoi pe picioare si a solutiona efectele negative pe care le-am avut”, apreciaza Eduard Pughin.