De altfel, Reuters a scris anterior, in lunile martie si aprilie, ca ZTE ar fi vandut celei mai mari firme de telecomunicatii din Iran echipamente de retea produse de Cisco si alte companii americane.

Companiile vizate, Departamentul Comertului din SUA, o comisie din Congres si Biroul Federal de Investigatii, FBI, au inceput mai multe anchete in urma aparitiei informatiilor in presa, in urma carora avocatul general al subsidiarei americane a ZTE, cu sediul in Texas, a acuzat compania-mama din China ca ar fi incercat musamalizarea cazului, inclusiv prin distrugerea de documente, potrivit Reuters.

FBI a lansat o ancheta penala privind aceste acuzatii.

"ZTE este foarte ingrijorata de aceasta situatie si a luat legatura cu Cisco. In acelasi timp, ZTE coopereaza cu guvernul SUA pe marginea anchetei privind Iranul", a declarat purtatorul de cuvant al ZTE David Dai Shu.

Citeste si:

Directorul general al Cisco, John Chambers, a declarat ca grupul american nu tolereaza vanzari "directe sau indirecte" catre state aflate sub embargo.

Un raport dat publicitatii luni de o comisie din Congresul Statelor Unite recomanda ca Huawei si ZTE sa primeasca interdictie pe afaceri si tranzactii cu companii si agentii guvernamentale din SUA, sustinand ca cele doua companii chineze ar putea ajuta guvernul de la Beijing in activitati de spionaj.

Huawei si ZTE resping categoric acuzatiile.