Cuvantul "password" (parola) si grupurile de cifre "123456" si "12345678" au fost cele mai utilizate parole pe internet in ultimele 12 luni, in ciuda apelurilor lansate de experitii in securitate online, care ii indeamna pe utilizatori sa aleaga parole cu un grad mai mare de complexitate.

Acest studiu anual a fost realizat de compania SplashData, care a alcatuit o lista cu cele mai utilizate parole pe internet, ce au fost postate apoi online de piratii cibernetici, informeaza dailymail.co.uk, conform Mediafax.

"Utilizatorii care au folosit aceste parole sunt cei mai expusi in fata riscului de a deveni victimele unor viitoare actiuni de piraterie online", afirma reprezentantii companiei SplashData.

Aceasta lista a fost alcatuita dupa ce, in ultimele 12 luni, multe companii de prestigiu au fost atacate de piratii cibernetici, care au dezvaluit apoi pe internet parolele multor angajati ai acelor firme. Companiile Yahoo, LinkedIn, eHarmony si Last.fm au suferit brese serioase in securitatea informatica.

Topul 10 al celor mai folosite parole pe internet este completat, in ordine, de urmatoarele cuvinte: "abc123", "qwerty", "monkey" (maimuta), "letmein" (lasa-ma sa intru), "dragon", "11111" si "baseball".

Cu toate acestea, unii dintre utilizatori si-au actualizat parolele, iar printre noile parole alese de acestia se numara cuvinte si sintagme precum "welcome" (bine ati venit), "Iisus", "ninja", "mustang" si "parola1".

Topul celor mai utilizate parole in spatiul online a fost alcatuit pe baza unor fisiere ce contin cateva milioane de parole "furate", postate online de piratii cibernetici. Reprezentantii companiei SplashData ii sfatuiesc pe utilizatorii si directorii companiilor afectate sa schimbe imediat parolele ce se regasesc in aceasta lista.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Beneficiul pe care companiile din Romania ezita sa-l ofere angajatilor