Google, proprietarul celui mai important motor de cautare din lume, le ofera internautilor zece ponturi pentru siguranta online, pentru a marca Safer Internet Day, care este sarbatorita marti, la nivel international.

"Google introduce elemente de securitate in tot ceea ce face. Vrem ca toata lumea sa poata utiliza internetul gratuit, sa stie ca date sale sunt protejate si sa se simta in siguranta", spune Google, conform Mediafax.

Potrivit Google, in toate produsele companiei, au fost introduse elemente care permit detectarea activitatilor suspecte si blocarea activitatilor de phishing.

Insa, pe internet, 45% dintre aceste activitati de phising inca se finalizeaza cu o reusita, spune Google, precizand ca foloseste cea mai avansata tehnologie pentru a-i proteja pe utilizatori in mediul online de orice amenintari la adresa securitatii, care ar putea aparea in produsele Google si nu numai. Insa exista si o serie de mici pasi pe care internautii ii pot urma pentru a-si asigura o mai buna securitate online, precizeaza Google.

Principalele ponturi pentru siguranta online, oferite de specialistii Google:

1. Creeaza-ti o parola pe care hackerii nu o pot ghici

Parolele sunt prima linie de aparare impotriva hackerilor, asa ca ar trebui sa alegi o parola ceva mai complicata decat "parola". Este vital sa alegi parole complexe, diferite pentru fiecare dintre conturile importante si este recomandabil sa le actualizezi regulat. Cu cat parola este mai lunga, cu atat va fi mai greu de ghicit. Numelerele, simbolurile si combinatiile de litere mari/mici fac parola mult mai greu de ghicit sau de spart. Pentru parola, nu folosi "123456" sau "parola" si nici informatii care sunt cunoscute multora, cum ar fi numarul de telefon.

2. Dubleaza-ti siguranta cu un sistem de verificare in doua etape


Cu sistemul de verificare in doua etape, te vei conecta cu ceva cunoscut (parola) si ceva primit (un cod care iti va fi trimis pe telefon). Daca pornesti verificarea in doua etape, Google iti va trimite un cod pe telefonul mobil ori de cate ori cineva incearca sa iti intre in cont de pe un terminal necunoscut. Pentru a afla mai multe despre verificarea in doua etape, viziteaza https://goo.gl/u2Duc8.

3. Gaseste-ti dispozitivul pierdut

Daca ai pierdut un dispozitiv, poti utiliza Android Device Manager pentru a-i aproxima locatia pe harta si data la care a fost utilizat ultima oara. Cand Android Device Manager iti localizeaza dispozitivul, o notificare va fi trimisa pe dispozitivul respectiv. Android Device Manager poate fi utilizat si pentru a afisa locatia dispozitivului respectiv.

4. Fa un test de doua minute pentru "Verificarea nivelului de securitate"


. Daca iti actualizezi setarile de securitate, contul tau va fi mai bine protejat. Procedura necesita doar aproximativ doua minute. Intai, intra in contul Google. Apoi acceseaza setarile dand click pe numele sau poza din coltul din dreapta, apoi selecteaza "Cont". In partea de sus, la "Security Check-up" (verificare securitate), selecteaza "Get Started" (Incepe).

5. Triaza rezultatele afisate de motorul de cautare, eliminand continutul inadecvat

SafeSearch este un filtru automat pentru continut posibil obscen sau inadecvat pentru anumite varste. Cand pornesti SafeSearch pentru un cont Google, continutul pentru adulti este blocat si nu apare printre rezultatele afisate de orice browser sau pe orice computer, la conectarea cu contul respectiv. Pentru a porni SafeSearch, viziteaza pagina Setari cautare. In sectiunea "SafeSearch filters", bifeaza casuta din dreptul "Turn on SafeSearch" (porneste SafeSearch). Apoi da click pe Save in josul paginii.

6. Blocheaza-ti dispozitivul de la distanta, indiferent de unde l-ai lasat

Nu permite nimanui sa iti acceseze dispozitivul, blocand, localizand, apeland sau stergandu-ti dispozitivul de la distanta. Pe cea mai noua versiune Android, deschide "Google Settings" (setari Google) din meniul aplicatiei si da click pe "Security".

7. Tine "curiosii" la distanta de dispozitivul tau

Utilizand PIN, parole si configuratii (desen model) pentru acces, informatiile private vor ramane private. Nu lasa persoanele care au acces la telefonul sau tableta ta sa aiba acces si la informatiile din interior. Alege un PIN, o parola, un model sau chiar imaginea faciala pentru a-ti bloca telefonul!

8. Permite browserului sa iti gestioneze parolele

Daca folosesti acelasi nume de utilizator si aceeasi parola pe mai multe web site-uri si daca unul dintre acele web-situri este atacat de hackeri, datele tale ar putea fi folosite pentru a se conecta pe alte pagini. Permite browserului Chrome sa iti memoreze parola si astfel reduci riscul de phishing.

9. Primeste un mesaj de alerta de cate ori numele tau apare pe internet

Me on the Web (Eu pe internet) te poate ajuta sa intelegi si sa controlezi ce vor vedea oamenii cand te cauta pe Google. Aplicatia te ajuta sa stabilesti alerte Google, astfel incat sa fii la curent daca apar informatii despre tine online si iti sugereaza o serie de termeni de cautare care ar trebui avuti in vedere.

10. Gestioneaza-ti datele din contul Google

Google Dashboard iti arata ce informatii sunt pastrate in contul Google si care au fost ultimele activitati din contul respectiv. Astfel, dintr-o singura locatie centralizata, iti poti vedea datele si activitatea, precum si accesa setarile pentru servicii cum ar fi Blogger, Calendar, Docs, Google+ si multe altele.

"Pe masura ce vietile noastre devin din ce in ce mai conectate, securitatea va capata tot mai multa importanta. Si, impreuna, trebuie sa facem eforturi pentru a pastra internetul sigur pentru noi toti", mai spune Google.

Totodata, pentru a marca Safer Internet Day, Google le ofera tuturor utilizatorilor 2GB capacitate de stocare suplimentara in Google Drive.

Pentru a obtine acest bonus de 2GB, cei interesati trebuie sa realizeze validarea informatiilor de securitate a contului Google. "Procedura este una simpla, nu dureaza mai mult de doua minute si poate fi realizata din panoul de control al contului Google «My Account»", spune Google.

Oferta este valabila pana pe 11 februarie, inclusiv. Este al doilea an in care Google ofera 2GB pentru securizarea contului. Bonusul de anul acesta se adauga celui din 2015, mai spune Google.

Sursa foto: violetkaipa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri