Apple i-a cerut directorului Scott Forstall sa plece din companie, dupa ce a refuzat sa prezinte scuze clientilor pentru problemele cauzate de serviciul de harti, iar responsabilitatea fost asumata de directorul general, Tim Cook, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Wall Street Journal.

Incidentul a reprezentat ultima ciocnire dintre Forstall, un fost protejat al lui Steve Jobs si sef al diviziei de software pentru dispozitive mobile, cu alti directori din cadrul Apple, scrie cotidianul american, citat de Mediafax.

Apple a lansat propriul serviciu de harti in septembrie, cand a introdus noul sistem de operare iOS 6 si a lansat la vanzare iPhone 5.

Utilizatorii s-au plans, insa, ca noul serviciu de harti contine erori geografice, are deficite de informatii si nu include caracteristici care fac serviciul Google Maps popular, precum informatii despre transportul public, date ample despre trafic sau poze ale strazilor.

Forstall ar fi afirmat, la momentul respectiv, ca Apple poate rezolva problema creata de reactia puternic negativa a clientilor la deficientele hartilor fara sa-si ceara scuze.

Cook si alti directori Apple nu au fost de acord cu Forstall, iar in final directorul general al Apple a semnat comunicatul in care producatorul iPhone cerea scuze clientilor.

Schimbarea de management este una dintre cele mai puternice din ultimii ani la Apple. De asemenea, compania a anuntat si plecarea sefului de retail, John Browett, fara legatura cu cea a lui Forstall. Surse apropiate situatiei au afirmat ca Apple i-a cerut si lui Browett, recent numit sef la retail, sa plece, dupa ce acesta nu s-a integrat si a comis unele greseli.

Plecarea lui Forstall s-a produs dupa amplificarea tensiunilor cu membri ai conducerii companiei. De mai multi ani, directori seniori ai Apple s-au plans ca Forstall nu coopereraza si arata ostentativ relatia s-a cu Steve Jobs. Dupa decesul lui Jobs, tensiunile dintre Forstall si ceilalti directori au crescut, au afirmat sursele.

Sub conducerea lui Cook, incepand din august 2011, conducerea Apple a ramas relativ stabila, insa noul sef i-a pregatit pe unii directori pentru posturi mai importante. In august, Cook l-a promovat pe Craig Federighi, care a supravegheat divizia de software pentru Mac-uri, in pozitia de vicepresedinte senior. Federighi va prelua responsabilitatile lui Forstallla divizia de software iOS.

Forstall, un veteran de 15 ani la Apple, a fost un protejat al lui Steve Jobs, iar numele sau a fost in anumite momente vehiculat ca posibil succesor al acestuia. Forstall a avansat repede la Apple, unde si-a format o reputatie pentru predispozitia de a-si asuma riscuri. Era insa o persoana cu care se lucra dificil, a afirmat o sursa.

Apple va cauta un inlocuitor pentru Browett, iar intre timp divizia acestuia va fi controlata de directorul general.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Apple, venituri in scadere, dar peste asteptarile analistilor