Forstall va pleca anul viitor, iar pana atunci va lucra in calitate de consilier al lui Cook.

Restul directorilor vor prelua atributii manageriale sporite, se arata intr-un comunicat al Apple.

Seful diviziei de aplicatii mobile, Scott Forstall, a fost obligat sa plece din companie. El coordona produse precum aplicatia pentru harti si functia de recunoastere vocala Siri, care au primit numeroase critici. In plus, Forstall a intrat frecvent in conflict cu alti manageri, au spus surse apropiate situatiei.

Cook, care l-a succedat pe Steve Jobs anul trecut, reorganizeaza conducerea in conditiile scaderii cotatiei actiunilor Apple si a intensificarii concurentei venite din partea Google, Microsoft si Amazon.

"Este o miscare foarte importanta, necesara pentru scurtarea procesului decizional. Apple trebuie sa lucreze mai repede, concurenta se intensifica", a declarat Tim Bajarin, presedinte la Creative Strategies, firma de consultanta in domeniul tehnologiei.

Forstall a raspuns de softul pentru harti lansat luna trecuta, criticat pentru ca da indicatii gresite si care a umbrit debutul iPhone 5.

Una dintre surse a precizat ca Forstall a fost concediat de Cook dupa ce a refuzat sa semneze o scrisoare publica adresata clientilor Apple, in care sa prezinte scuze pentru erorile aplicatiei pentru harti.