Lansat de numai cateva zile, iPad mini a adunat deja mii de clienti si simpatizanti ai gadget-ului creat de Apple, un dispozitiv al carui pret porneste de la 329 de dolari pentru varianta de 16GB si cu echipare Wi-Fi.

Presa internationala a demarat deja o serie de calculele privind dotarile noului dispozitiv, iar cercetarile arata ca versiunea mai sus amintita nu ar trebui sa coste mai mult de 188 de dolari.

Pentru modelele cu spatiu de stocare mai mare, de 32GB si 64GB, suma de plata ar trebui sa creasca cu 90$, respectiv cu 162$ pentru a crea un iPad mini.

Pe langa costul materialelor, testele au identificat si o parte din componentele interne care nu sunt facute publice: LG Display si AU Optronics sunt companiile care au produs ecranul cu touchscreen de 7,9 inch al mini-tabletei, care costa circa 80$, in jur de 43% din valoarea totala a dispozitivului creat de Apple.

Acelasi raport arata ca producatorul sud-coreean de chip-uri Hynix Semiconductor a creat memoria flash cu care vine echipata tableta mini (16/32/64GB), in timp ce producatorul japonez Elpida a creat memoria de sistem (1GB), ceea ce reprezinta circa 15,5 dolari din valoarea totala a dispozitivului.

Diferenta de la 188 pana la 329 dolari (141 dolari) tine in special de costurile legate de marketing, transport si plata angajatilor din fabricile unde este produs echipamentul Apple.

Ce ofera concurenta?

Mai multi jurnalisti si bloggeri IT din SUA care au apucat sa testeze tableta spun ca pretul acesteia este mult prea mare, comparativ cu ceea ce pot oferi concurentii Apple pe acelasi segment.

Unul dintre aceste dispozitive este tableta Google Nexus 7, care se comercializeaza incepand de la 199 de dolari si incorporeaza un ecran IPS de 7 inch, cu un procesor quad-core si o memorie RAM de 1GB.

O alta varianta ar fi tableta Kindle Fire HD a Amazon de 7 inch care ofera cu 30% mai multi pixeli per inch (ppi) fata de iPad mini. Astfel, tableta celor de la Amazon numara 216 ppi fata de numai 163 ppi cat are iPad mini.

Diferenta este foarte mare avand in vedere ca o tableta cu un ecran mai mic poate oferi o experienta vizuala mai buna, ceea ce se poate observa si din rezolutia cu care cele doua echipamente vin: 1280x800px pentru tableta HD a Amazon si 1024x768px a tabletei iPad mini.

Un alt avantaj pe care il constata Amazon este lipsa posibilitatii de a vizualiza filme in format HD pe tableta de 7,9 inch a Apple, dar acest lucru este datorat aspectului imaginii tabletei iPad mini, acesta fiind 4:3, comparativ cu 16:9 a tabletei Kindle Fire HD.

Pretul tabletei creata de Amazon porneste de la 199 de dolari.

Trebuie sa citesti si Amazon, atac la iPad mini: de ce sa platesti atat de mult pentru atat de putin?

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri