Romania se afla pe ultimul loc in UE in privinta companiilor care isi doteaza angajatii cu dispozitive mobile cu acces la internet, precum tablete, smartphone-uri si laptopuri, procentajul de numai 22% fiind de peste doua ori mai redus fata de media de 48% inregistrata la nivelul UE.
Procentajul companiilor care pun la dispozitia a cel putin o parte din angajati tablete, smartphone-uri si alte astfel de dispozitive variaza puternic in UE, de la 22% in Romania, 27% in Grecia si 31% in Bulgaria la 78% in Finlanda, 65% in Danemarca, urmata de 63% in Cehia si Suedia.

Romania este devansata si de doua state din regiune care nu sunt membre UE, dar sunt incluse in raportul Eurostat, Croatia (54%) si Macedonia (25%), scrie Mediafax.

"Companiile pot pune la dispozitia angajatilor dispozitive portabile, precum smartphone-uri sau computere portabile, care le permit sa se conecteze la internet in timp ce se deplaseaza si sa lucreze chiar daca nu sunt la birou", se arata intr-un raport al Eurostat, care foloseste date obtinute printr-un sondaj realizat la inceputul anului.

Romania sta usor mai bine in UE la procentajul de companii mari care isi doteaza angajatii cu tablete si smartphone-uri, cu 57%, fata de media europeana de 88%. Romania se afla pe penultima pozitie, inaintea Greciei (56%), si dupa Bulgaria (67%). Maximele sunt inregistrate in Finlanda (99%), urmata de Austria (97%).

Situatia se inrautateste in privinta firmelor medii si mici.

Astfel, doar 28% din firmele medii din Romania au oferit angajatilor astfel de echipamente, nivel minim in UE, unde media este de 71%. Bulgaria (44%) se afla pe penultimul loc, in urma Greciei (46%). Pe primele pozitii in spatiul comunitar se situeaza Finlanda (92%) si Danemarca (88%).

Firmele mici din Romania stau cel mai rau, numai o cincime considerand necesar sa-si doteze angajatii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. Romania (20%), Grecia (23%), Bulgaria si Ungaria (ambele 27%) se afla pe ultimele pozitii in UE, unde media este de 43%. Primele sunt Finlanda (74%) si Danemarca (60%.

Dintre companiile din Romania care pun la dispozitia angajatilor dispozitive mobile, in 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei si pentru accesarea de informatii publice online, in timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicatii dedicate de business.

Dispozitivele portabile luate in considerare in sondajul Eurostat se refera la computere portabile, precum notebook-uri, laptopuri, tablete si altele, in timp ce o a doua catgorie, alte dispozitive portabile, include smartphone-uri sau PDA-uri. Companiile pot pune la dispozitia angajatilor unul sau mai multe dispozitive din aceste categorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri