Un juriu a decis ca Apple a incalcat trei patente ale MobileMedia Ideas (MMI) referitoare la tehnologie pentru dispozitive mobile. Doua dintre aceste patente ale MMI provin de la producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia, iar al treilea de la Sony, scrie Mediafax.

Juriul nu s-a pronuntat asupra despagubirilor pe care Apple trebuie sa le plateasca MMI. Valoarea compensatiilor urmeaza sa fie stabilita intr-un proces separat.

MMI ar putea incasa daune "substantiale" de la Apple, a declarat directorul general al companiei, Larry Horn, refuzand, insa, sa inainteze o estimare. De asemenea, Horn spera ca, dupa aceasta decizie, Apple sa incheie un contract de licenta pentru patentele respective.

Un reprezentant al Apple a refuzat sa comenteze.

Citeste si:

Companiile din IT se plang de multi ani de "entitatile" care acumuleaza patente fara a avea o activitate de productie si doar cu scopul de a incasa bani din taxe de licentiere. Tot mai mult, insa, companiile din IT sunt cele care infiinteaza astfel de "entitati", pentru a evita orice impact asupra propriei reputatii de pe urma proceselor prin care vor sa-si valorifice portofoliile de patente.

MMI a fost creata in 2010 de subsidiare ale Nokia si Sony, precum si de o a treia companie, MPEG LA, cu scopul de a administra patente aduse de Nokia si Sony. Nokia si Sony controleaza fiecare cate 25% din companie, dar nu decid strategia pentru litigii.

Apple este, de asemenea, implicata pe aceasta piata. Anul trecut, cinci companii, Apple, Microsoft, Research In Motion, Ericsson si Sony, au cheltuit 4,5 miliarde de dolari pentru un portofoliu de peste 6.000 de patente apartinand companiei falimentare Nortel Networks. Cei cinci investitori au plasat circa 4.000 de patente intr-o companie de licentiere numita Rockstar Consortium.

MMI are, de asemenea, procese in derulare impotriva Research In Motion si HTC.