Piata telecomunicatiilor a crescut cu 3,5% in primele sase luni, la 7,48 miliarde de lei (1,64 miliarde de euro), pe fondul avansului veniturilor din servicii de acces la internet, de telefonie mobila si de retransmisie a programelor audiovizuale catre utilizatorii finali, a anuntat ANCOM.
"Cu exceptia serviciilor de telefonie fixa si a celor de linii inchiriate, care au inregistrat o scadere de aproximativ 11% a veniturilor fata de primul semestru din 2011, pana la 745 milioane de lei si, respectiv, 133 milioane de lei, celelalte venituri din servicii de comunicatii au inregistrat cresteri. Astfel, serviciile de acces la internet au urcat cu 16,2%, la 1,1 miliarde de lei, telefonia mobila a inregistrat un plus de 0,1%, la 2,7 miliarde de lei, in timp serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare catre utilizatorii finali au atins 796 milioane de lei, in crestere cu 2,6% fata de iunie 2011", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Veniturile din interconectare la puncte mobile si, respectiv, la puncte fixe au inregistrat cresteri anuale de 1,4%, la 999 milioane de lei, respectiv de 14,6%, la 341 milioane de lei, scrie Mediafax.

Conform datelor raportate de furnizorii de telefonie fixa, in primele sase luni ale anului 2012 numarul de linii de acces a inregistrat o evolutie relativ constanta fata de sfarsitul anului 2011, avansul fata de iunie 2011 fiind de 0,3%, la 4,68 milioane, in timp ce numarul de abonati a crescut cu 0,3%, la 4,05 milioane.

O linie de acces este asa numitul "post telefonic", in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii.

Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numarul sau de telefon.

Din cele 4,68 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane sunt instalate abonatilor persoane fizice, reprezentand 82% din total, in timp ce 0,84 milioane de linii de acces sunt instalate abonatilor persoane juridice.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori (calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei) s-a mentinut la 24,6%, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii (calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania) era de 54,2%.

Traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie continua sa scada si in prima parte a acestui an fata de sfarsitul anului 2011 cu 0,7% si, respectiv, cu 8,7% anual, ajungand la 2,8 miliarde de minute.

Din punct de vedere al structurii traficului, traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere anuala de 17%, la 1,57 miliarde de minute, in timp ce traficul catre alte retele fixe si catre retelele mobile a inregistrat cresteri cu 4%, la 527 milioane de minute, respectiv cu 7%, la 600 milioane de minute.

De asemenea, traficul de voce catre destinatii internationale a inregistrat o scadere la nivel anual de 0,7%, la 138 milioane de minute.

In prima parte a acestui an, la nivelul unei linii de telefonie fixa, s-a vorbit in medie, pe luna, 1 ora si 41 de minute la telefonul fix, mai putin cu 10 minute fata de acceasi perioada a anului trecut, in conditiile in care un apel a durat in medie 3 minute si 16 secunde, in scadere, de asemenea, cu 2 secunde.

Traficul catre numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 realizat din retelele de telefonie fixa a crescut anual cu 17,3%, pana la valoarea de 1,1 milioane minute, in timp ce traficul originat in retelele de telefonie mobila catre acest numar a ajuns 6,2 milioane minute, inregistrand un avans de 12,8%.

Conform raportului de date statistice, in Romania existau la mijlocul acestui an 5,5 milioane de utilizatori de pachete de servicii de comunicatii (servicii integrate si servicii legate), in urcare cu 68,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce face ca rata de penetrare a pachetelor de servicii de comunicatii electronice la 100 gospodarii sa ajunga la 77,6%.

Din numarul total de utilizatori de pachete de servicii, 3,77 milioane sunt utilizatori de pachete formate din doua servicii de comunicatii, in crestere cu 105,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul de utilizatori de pachete formate din cel putin trei servicii de comunicatii electronice a crescut cu 21,5%, inregistrand 1,73 milioane de utilizatori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri