O zicala spune ca programatorii sunt masini care transforma cofeina in coduri. Spre exemplu, adresati-va unui programator si intrebati-l cand lucreaza cel mai bine si veti observa ca marea lor majoritate vor spune ca noaptea.
O tendinta care s-a conturat in ultimul timp in randul programatorilor este ca acestia sa se trezeasca la ora 4 dimineata si sa lucreze pana cand celelalte departamente isi incep activitatea (marea lor majoritate la ora 9).

Sunt insa si programatori care prefera sa lucreze pana la ora 4 dimineata, pentru ca mai apoi sa mearga la culcare, ziua urmatoare de lucru incepand abia inspre dupa-amiaza.

Unul din motive il reprezinta evitarea factorilor pertubatori sau care le pot distrage atentia de la activitate.

BusinessInsider.com
a incercat sa gaseasca o explicatie pentru aceasta tendinta care se contureaza in randul programatorilor IT.

Programul de lucru


Paul Graham, un binecunoscut programator si autor a mai multor carti de profil, a reusit sa identifice doua tipuri de programe in domeniul in care activeaza: unul dintre acestea este cel traditional – in care ziua de lucru este impartita in 8-9 ore si in care o pauza de circa 10 minute poate insemna echivalentul unei risipe a 60 de minute de lucru, dar si un program special dedicat celor care produc lucruri sau construiesc ceva si care folosesc sisteme abstracte care presupun o atentie sporita.

A doua versiune pare sa fie cea care se potriveste cel mai bine acestora. Motivul tine in principal de modul de concentrare sporit de care beneficiaza in perioadele zilei cand este mai multa liniste si pot lucra in voie la proiectele lor. Asa se explica de ce programatorii nu dau atat de mult randament avand un program similar cu cel al altor departamente.

Oboseala mentala


Ca orice om obisnuit, un programator ar trebui sa se odihneasca in timpul noptii. Dar tocmai lipsa somnului il face sa devina mai bun. Explicatia celor de la BusinessInsider este ca oboseala ii ajuta sa decodifice sau sa codifice mai usor anumiti parametri cu care opereaza. A fi obosit te face sa te concentrezi mult mai bine.

Ecranele luminoase ale calculatoarelor


Cu cat petrecem mai mult timp la calculator, cu atat dormi mai putin. O explicatie ar fi urmatoarea: daca ne uitam intr-un punct fix la un obiect luminos in timpul serii, adormim mai tarziu si sunt sanse mari ca starea de somnolenta sa dispara.

Asa se intampla si in cazul programatorilor care aleg un astfel de program de lucru.

Decizia acestora de a lucra cu precadere in timpul noptii se traduce printr-o abordare mai relaxata “a problemei”, printr-o eficienta a muncii si a timpului dedicat proiectelor tip deadline.

Foto: freelancesupermarket.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri