Guvernul britanic a finalizat miercuri licitatia pentru frecventele de telecomunicatii 4G, prin care a atras 2,3 miliarde lire sterline (2,6 miliarde euro), cu 1,2 miliarde lire mai putin decat suma tintita de Trezorerie, potrivit Guardian.
Ministrul Finantelor George Osborne spera sa obtina la bugetul de stat cel putin 3,5 miliarde lire sterline prin vanzarea accesului la spectrul de comunicatii de mare viteza 4G catre companiile telecom. Trezoreria a inclus in toamna anului trecut suma in veniturile prognozate pentru acest an pentru a argumenta promisiunea ca imprumuturile contractate de stat nu vor creste in anul financiar 2013, decizie controversata la acea data, conform Mediafax.

In anul 2000, licitatia pentru frecventele 3G, cele mai larg raspandite in prezent, a atras 22,5 miliarde lire sterline.

Autoritatea britanica de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, Ofcom, estimeaza insa ca intrarea in exploatare a noului standard 4G ar putea aduce o contributie de 20 miliarde lire sterline (22,8 miliarde euro) economiei britanice in urmatorii 10 ani.

Analistii considera ca rezultatul licitatiei este pozitiv pentru ambele parti.

"In pofida zgomotului generat in jurul licitatiei 4G din Marea Britanie, ceea ce nu se aude nicaieri este zgomotul dopurilor de sampanie care pocnesc la Trezorerie. In privinta operatorilor, probabil ca rasufla usurati din moment ce suma platita este de cateva ori mai mica decat cele 22,5 miliarde lire pe care au fost nevoiti sa le cedeze in perioada de licentiere a serviciilor 3G", comenteaza Matthew Howett, analist specializat in telecomunicatii la Ovum, citat de Guardian.

Fiecare dintre cei 4 mari operatori de telefonie mobila din Marea Britanie, respectiv Everything Everywhere, O2, Three si Vodafone, si-au asigurat accesul la spectrul 4G in urma licitatiei.

Cea de-a cincea companie castigatoare a fost BT Group, care nu va lansa servicii de telefonie mobila pe frecventele castigate, ci le va utiliza pentru conexiuni wireless in anumite locatii fixe. La licitatie au participat 7 companii.

Vodafone a platit cea mai mare suma, de 791 milioane lire, urmata de Everything Everywhere, cu 589 milioane lire, respectiv O2 cu 550 milioane lire.

Suplimentar, O2 si-a asumat obligatia de a extinde acoperirea 4G pentru cel putin 98% din zonele populate ale Marii Britanii si de a asigura accesul la semnal pentru 95% din populatia Angliei, Irlandei de Nord, Scotiei si Tarii Galilor.

Three, cel mai nou si mai putin profitabil operator de pe piata, va plati doar 225 milioane de lire, primind tratament preferential de la Ofcom in interesul concurentei. Autoritatea de reglementare a dorit sa existe cel putin patru retele 4G in urma licitatiei.

Castigatorii licitatiei trebuie sa plateasca sumele angajate pana joi, iar serviciile 4G ar trebui sa fie lansate comercial la inceputul verii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri