Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, inginer la Motorola, a efectuat la New York primul apel de pe un telefon mobil, catre sediul companiei concurente AT&T.

"Am sunat sa vad daca ma auziti bine la celalalt capat al liniei", i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T in timpul apelului istoric.

Primul telefon cu adevarat mobil, care sa poata fi tinut in mana, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum "caramida" sau "pantoful". Pe langa marimea, greutatea si functionalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea si un pret descurajator pentru cea mai mare parte a populatiei, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fara fir necesitau aparate de marimea unei serviete.

Citeste si:

Succesul inventiei a incurajat investitii masive in aceasta tehnologie, care a evoluat treptat, transformandu-se mai intai intr-o industrie de larg consum si culminand cu smartphone-ul.

In prezent, telefonul mobil ofera, pe langa apelurile de voce, posibilitatea de a efectua apeluri video, de a trimite si primi mesaje, acces la internet, continut multimedia, ceas desteptator, harti si navigare GPS, calendar, agenda, jurnal, jocuri, aplicatii software de divertisment sau orientate catre productivitate, posibilitatea de a face poze si inregistra videoclipuri.

Sursa foto: captura wikispaces.com