Papa Francisc a devenit atat de popular incat numarul de "followeri" de pe Twitter s-a dublat, ajungand la 5 milioane de persoane, in trei saptamani de pontificat, o treime din intervalul de care a avut nevoie predecesorul sau Benedict al XVI-lea pentru a ajunge la 2,5 milioane de admiratori, conform Mediafax.

Contul @pontifex (papa, in latina) care este disponibil in noua limbi, inclusiv engleza, spaniola, franceza, araba si latina, a fost lansat pe 12 decembrie 2012 de fostul papa, Benedict al XVI-lea, informeaza AFP.

Contul a fost inchis dupa doua luni de existenta, cand avea 2,5 milioane de followers, pe 28 februarie, ziua demisiei papei Benedict al XVI-lea, care a marcat totodata inceputul perioadei cunoscute sub denumirea de "Scaun vacant".
Pe 19 martie, la putin timp dupa reactivare, dupa alegerea papei Francisc pe 13 martie, numarul de followeri ai contului papal crescuse deja la 4 milioane de persoane.

Mesajele postate de papa pe Twitter sunt in esenta mesaje religioase, indemnuri spirituale si nu evoca niciodata viata privata a suveranului pontif.

In cel mai recent mesaj postat de papa, acesta spunea: "Dumnezeu ne iubeste pe toti. Nu trebuie sa ne fie frica sa Il iubim".

Comentariile lasate de followeri nu sunt intotdeauna foarte curtenitoare sau adopta uneori un ton glumet. "Si? Te-ai instalat bine?", ii scria papei Francisc unul dintre utilizatorii de pe Twitter.

Vaticanul si-a sporit considerabil prezenta in aceste ultime luni pe toate site-urile si retelele de socializare (inclusiv Facebook si YouTube), incercand sa ajunga astfel la un public mai larg, care sa includa persoanele tinere.

Vaticanul a explicat faptul ca mesajele de pe Twitter sunt aprobate de papa, chiar daca nu sunt scrise in mod direct de acesta. Ele sunt scrise de la un singur computer, pentru a se evita astfel pirateria online si scurgerile de informatii in spatiul online.

Papa Francisc a adoptat deja un stil foarte diferit de predecesorul sau in doar cateva saptamani de prezenta in fruntea Vaticanului. El este mai direct si simplu in discursuri si face sistematic turul Pietei Sfantului Petru in papamobilul sau decapotabil cu ocazia slujbelor publice si a audientelor din ziua de miercuri, cand se opreste pentru a-i saruta pe copii si pe persoanele cu handicap.

Numarul de followeri spanioli ai contului papal de pe Twitter a crescut puternic, ajungand la 1,6 milioane de persoane, insa versiunea portugheza a contului papal are doar 188.000 de followeri. Papa Francisc va merge la sfarsitul lunii iulie la Rio de Janeiro pentru a asista la Zilele Mondiale ale Tineretului, un eveniment la care sunt asteptati pana la 2 milioane de pelerini.

Chiar si cu cei 5 milioane de followeri ai sai, papa este inca departe de idolii actuali ai adolescentilor si tinerilor, precum cantaretul canadian Justin Bieber (37 milioane de followers) si cantareata americana Lady Gaga (35 milioane de followers).

In afara de papa, mai multi cardinali de la Vatican sunt prezenti pe Twitter, precum cardinalul Gianfranco Ravasi, foarte dinamicul "ministru" al Culturii al Sfantului Scaun.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Twitter va implini 10 ani -10 mesaje marcante de pe platforma