Printre cei peste 15 milioane de followeri ai contului oficial al papei Francisc (@Pontifex), recordul este detinut de hispanici - 6,48 de milioane urmaresc contul de Twitter al acestui suveran pontif originar din America Latina. Acestia sunt urmati de anglofoni (4,37 milioane), de italieni (1,87 milioane), vorbitorii de portugheza (1,12 milioane), de franceza (292.000) si de latina (272.000).

Cei mai putini followeri ai contului papal sunt vorbitorii de araba (146.000), germana (206.000) si poloneza (251.000). Contul @pontifex (papa, in latina), care este disponibil in noua limbi, a fost lansat pe 12 decembrie 2012 de fostul papa, Benedict al XVI-lea, noteaza Mediafax.

Contul a fost inchis dupa doua luni de existenta, cand avea 2,5 milioane de followeri, pe 28 februarie 2013, ziua demisiei papei Benedict al XVI-lea, care a marcat totodata inceputul perioadei cunoscute sub denumirea de "Scaun vacant". Pe 19 martie 2013, la putin timp dupa reactivare, dupa alegerea papei Francisc pe 13 martie, numarul de followeri ai contului papal crescuse deja la 4 milioane de persoane. Mesajele postate de papa pe Twitter sunt in esenta religioase, indemnuri spirituale si nu evoca niciodata viata privata a suveranului pontif.

Citeste si:

Vaticanul si-a sporit considerabil prezenta in ultimele luni pe toate site-urile si retelele de socializare (inclusiv Facebook si YouTube), incercand sa ajunga astfel la un public mai larg, care sa includa persoanele tinere.

Papa doar isi "pune parafa" pe mesajele care sunt postate pe Twitter

Vaticanul a explicat faptul ca mesajele de pe Twitter sunt aprobate de papa, chiar daca nu sunt scrise in mod direct de acesta. Ele sunt scrise de la un singur computer, pentru a se evita astfel pirateria online si scurgerile de informatii in spatiul online.

Papa Francisc a adoptat deja un stil diferit de predecesorul sau in lunile care au trecut de la alegerea sa in fruntea Vaticanului. El este mai direct si simplu in discursuri si face sistematic turul Pietei Sfantului Petru in papamobilul sau decapotabil cu ocazia slujbelor publice si a audientelor din ziua de miercuri, cand se opreste pentru a-i saruta pe copii si pe persoanele cu handicap. In afara de papa, mai multi cardinali de la Vatican sunt prezenti pe Twitter, intre acestia numarandu-se cardinalul Gianfranco Ravasi, "ministrul" Culturii din partea Sfantului Scaun.