Smartphone-ul inlocuieste rapid telefonul mobil clasic, dispozitivele "inteligente" inregistrand vanzari in crestere cu 43% in primul trimestru, la 210 milioane de unitati la nivel mondial, pe o piata dominata in continuare de Google Android, Samsung si Apple, potrivit datelor Gartner, transmise de agentia Mediafax.

Astfel, vanzarile totale de telefoane mobile la nivel mondial au urcat cu 0,7% in primele trei luni din acest an fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 422,9 milioane la 425,8 milioane de unitati, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare Gartner.

Cu vanzari de 210 milioane de unitati, smartphone-urile au reprezentat 49,3% din piata, fata de 34,8% cu un an in urma. Vanzarile de telefoane mobile cu functii de baza au scazut cu 21,8% in perioada analizata.

"Utilizatorii de telefoane clasice ori sunt multumiti de ceea ce detin, ori asteapta scaderea preturilor la smartphone-uri", comenteaza analistul Anshul Gupta de la Gartner.

Pe piata telefoanelor mobile in ansamblu, comania sud-coreeana Samsung Electronics si-a mentinut pozitia de lider, cu peste 100 de milioane de unitati vandute in primul trimestru, care ii confera o cota de piata de 23,6%, fata de 21,2% in ianuarie-martie 2012.

Pe locul secund se plaseaza producatorul finlandez Nokia, cu 63,2 milioane de unitati si o cota de piata de 14,8%, comprativ cu aproape 20% in urma cu un an.

Grupul american Apple se gaseste pe locul al treilea, cu 38,3 milioane de iPhone-uri si o cota de 9%.
Compania coreeana LG este pe pozitia a patra, cu 3,7% din piata, urmata de marcile chineze ZTE (3,4%) si Huawei (2,6%).

Pe segmentul smartphone, lider de piata a ramas Samsung, cu 64,7 milioane de unitati si o cota de 30,8%, fata de 27,6% cu 12 luni in urma.

Pe pozitia a doua urmeaza Apple, cu o cota de 18,2%, de la 22,5% in primul trimestru al anului trecut.
La mare distanta de principalii producatori, pe locul al treilea se gaseste LG, cu 4,8% din piata, urmata de Huawei (4,4%) si ZTE (3,8%).

In topul sistemelor de operare pentru smartphone conduce detasat Android, aproape trei sferturi (74,4%) din telefoanele inteligente vandute in primul trimestru utilizand sistemul de operare dezvoltat de Google, fata de 56,9% in primele trei luni ale anului trecut.

Apple iOS este pe pozitia a doua, cu 18,2% din piata.

Pe locul al treilea se gaseste BlackBerry, cu o cota 3%, urmat de Microsoft Windows Phone, cu 2,9%.

Sursa foto: Imagine smartphone - Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si