"Trebuie sa respectam regulile europene pentru ca altfel este ajutor de stat. Conform regulilor europene, la privatizare se pot converti datoriile catre buget in actiuni, repet, pentru privatizare", a spus Ponta.

Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Un document discutat in sedinta de miercuri a Guvernului arata ca transformarea in actiuni a datoriilor istorice la bugetul de stat ale Potei va fi derulata ca parte a procesului de privatizare, astfel incat aceasta masura sa nu fie interpretata ca ajutor de stat.

Opinia Guvernului este ca, prin aceasta operatiune, va creste gradul de atractivitate a companiei "prin claritatea ce se ofera asupra riscului datoriilor istorice", aceasta nelasand loc pentru ajustari ulterioare ale pretului.

In acest sens va fi promovata o hotarare de guvern, dupa obtinerea acordului Comisiei Europene.

"Conversia datoriilor in actiuni nu va afecta actuala structura a actionariatului companiei", se arata in document, cu explicatia ca majorarea capitalului social prin conversia creantelor in actiuni obliga statul, in baza Legii 247/2005, sa mentina cota de participare a Fondului Proprietatea.

Odata cu conversia datoriilor in actiuni va fi operata si esalonarea datoriei aditionale, de 107 milioane lei, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

La 16 mai, ANAF a emis un certificat de obligatii bugetare care impune Postei Romane o datorie de 107 milioane lei, cumuland astfel un total al datoriilor la bugetul de stat de 242,5 milioane lei. Noua datorie devine exigibila la 6 iunie 2013.

Datoria totala a companiei este de 650 milioane lei, la 28 mai 2013.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta de urgenta care stabileste ca toate companiile care au datorii fiscale pentru care au obtinut deja o decizie de esalonare, dar in cazul carora sunt identificate ulterior si alte datorii, in urma unui nou control al ANAF, vor putea solicita si esalonarea a acestor noi datorii.

Ministrul a explicat ca principalul beneficiar al ordonantei este Posta Romana, companie care, in lipsa acestei masuri, ar fi intrat in faliment din 6 iunie, cand datoria devenea exigibila.

In 2012, Posta Romana a inregistrat pierderi financiare de 52 milioane lei, din care 38 milioane lei provizioane constituite.

In perioada mai 2011-mai 2012, pierderile companiei au atins 156 milioane lei, iar in intervalul mai 2012-mai 2013 pierderea a fost de 66,8 milioane lei.