Creata in timpul Razboiului Rece, NSA este o organizatie secreta al carei buget nu este public.

Misiunea sa initiala era sa asculte, intercepteze si decripteze comunicatii in strainatate, care nu beneficiaza de protectia legala acordata americanilor.

Insa, in fata amenintarii Al-Qaida si cu ajutorul dezvoltarii noilor tehnologii, ea s-a indreptat tot mai mult catre comunicatii interne, pe teritoriul Statelor Unite.

Agentia construieste in prezent un complex imens in desertul Utah, destinat extinderii semnificative a capacitatii sale de a colecta si stoca informatii ca "inregistrari telefonice". Potrivit site-ului specializat Wired.com, instalatia va ocupa o suprafata de cinci ori mai mare ca cea ocupata de imensul Capitoliu la Washington.

Citeste si:

In loc sa vizeze indivizi particulari, NSA "recolteaza in vrac" toate informatiile pe care le poate acumula in mod legal, ca numere de telefon, durata apelurilor, locul in care se afla apelantii, numarul de serie al telefonului - dar nu si inregistrarea conversatiilor.

Potrivit unei anchete efectuate de catre Wall Street Journal in 2008, cautarile pe Internet, tranzactiile cu carduri de credit si antetul e-mailurilor sunt, de asemenea, "aspirate" de aceste servere.

Programe create de matematicieni si statisticieni trec in revista, ulterior, aceste date, intr-o operatiune ce aduce a cautarea unui ac intr-un car cu fan, confruntand spre exemplu lista cu numere de telefon cunoscute ale unor suspecti de terorism cu datele respective.
Cautarea este extinsa, ulterior, la persoane care au intrat in contact cu acesti suspecti.

Potrivit senatorului Saxby Chambliss, atunci cand este identificata o pista, politia federala americana (FBI) este obligata sa solicite unui judecator autorizarea in vederea aprofundarii anchetei si obtinerii, de exemplu, a continutului conversatiilor.