Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a ridicat problema acitivitatilor NSA in cadrul unei intalniri cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice Victoria Nuland, in marja unei reuniuni cu oficiali in domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Visegrad si Initiativei Central Europene, joi, la Godollo, potrivit unui comunicat al ministerului ungar.

Martonyi a cerut partenerilor americani informatii despre detalii ale acestei probleme care poate viza Ungaria, potrivit aceleiasi surse.

Nuland a spus ca presedintele american Barack Obama si-a exprimat regretul cu privire la problema interceptarilor, care afecteaza relatiile transatlantice. Ea a notat ca Obama a dat instructiuni pentru revizuirea sistemului american de spionaj, iar un raport in acest sens este asteptat pana la sfarsitul anului.

"Un dialog a inceput intre autoritati relevante americane si unguresti privind lansarea si intensificarea unei cooperari atat in privinta securitatii, cit si a caracterului privat, luat integral in consideratie", se arata in comunicat.

Citeste si:

Ministerul ungar de Externe a cerut miercuri "explicatii imediate" din partea Statelor Unite cu privire la prezenta unor statii de interceptare in orase mari unguresti, inlusiv la Budapesta, dezvaluite intr-un recent raport WikiLeaks.

Martonyi a declarat pentru presa ca este necesara restaurarea increderii in Statele Unite, deoarece aceasta reprezinta baza oricarei cooperari. El a declarat ca nu a primit inca un raspuns din partea ambasadorului american la intrebarea daca au fost interceptate persoane sau institutii.

Seful diplomatiei unguresti a declarat joi pentru un post comercial, HirTV, ca este necesar sa se clarifice daca premierul Viktor Orban s-a aflat printre tintele activitatilor de interceptare ale NSA.