Fata de aprilie 2011, productia industriala s-a contractat cu 3,1%, atat in serie bruta cat si ajustata la numarul de zile lucratoare, relateaza Portfolio.

In perioada ianuarie-aprilie, productia industriala a scazut cu 0,8%.

Datele publicate sunt surprinzatoare in conditiile in care uzina Mercedes din Ungaria a inceput sa produca in trimestrul al doilea, existand asteptari ca va avea un efect pozitiv asupra productiei industriale.

Trimestrul al doilea nu a inceput bine, ceea ce poate sugera, avand in vedere evolutia slaba a PIB in primul trimestru, ca economia Ungariei poate intra oficial in recesiune.

Ungaria a inregistrat o contractie economica de 1,3% in primul trimestru, dupa stagnare in intervalul octombrie-decembrie 2011.

Citeste si:

"Contributia pozitiva a fabricii Mercedes nu va fi suficienta pentru a compensa declinul productiei de echipamente de telecomunicatii si aparatura electronica de consum, legata de asamblarea de telefoane mobile si televizoare", a declarat Gergely Suppan, analist la Takarekbank.

El a adaugat ca fabrica Mercedes va ajunge treptat la capacitate maxima, astfel ca efectul pozitiv asupra productiei industriale va creste in lunile urmatoare.

Pe de alta parte, mediul economic european a devenit extrem de nesigur, astfel ca pe termen scurt este de asteptat o scadere a cererii externe, iar dinamica productiei industriale va fi cu mult sub asteptari, a adaugat analistul.

Mercedes-Benz a inaugurat la sfarsitul lunii martie o fabrica in Ungaria, prima unitate de productie infiintata de compania germana in ultimii 15 ani. Fabrica, in care constructorul auto german a investit 800 de milioane de euro, se afla la Kecskemet, la circa 90 de kilometri sud-est de Budapesta, si a inceput productia de automobile Mercedes B-Class.

Uzina din Ungaria, care va produce din 2013 si noul model coupe cu patru usi CLA, are o capacitate initiala de productie de 100.000 de vehicule pe an, care poate fi usor marita la 200.000 de unitati.