Romania cere clarificari Ungariei. MAE: Au fost vehiculate informatii incorecte

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) considera ca vehicularea unor informatii incorecte in ce priveste Romania pe teme privind cooperarea energetica regionala vine in contradictie cu spiritul Parteneriatului strategic incheiat intre Romania si Ungaria si al relatiilor bilaterale de cooperare, respect si incredere reciproca firesti dintre doua state europene, membre UE si NATO, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa remis sambata, MAE precizeaza ca a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul afacerilor externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii.

"Ministerul Afacerilor Externe considera ca vehicularea unor informatii incorecte in ce priveste Romania vine in contradictie cu spiritul Parteneriatului strategic incheiat intre Romania si Ungaria si al relatiilor bilaterale de cooperare, respect si incredere reciproca firesti dintre doua state europene, membre UE si NATO. Partea ungara cunoaste, fara indoiala, foarte bine evolutiile recente privind investitiile substantiale facute in Romania pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor si modul exemplar de cooperare a autoritatilor romane cu companiile interesate de punerea in valoare a resurselor energetice de la Marea Neagra si eforturile Romaniei de a asigura in plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. In acest sens, Legea privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritara a Parlamentului Romaniei si va asigura un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu", se precizeaza in comunicatul de presa al MAE.

Aceeasi sursa afirma ca, in plus, oficialii din Ungaria sunt, cu siguranta, la curent cu dialogul frecvent si deschis intre companiile nationale din Romania si Ungaria pe aceste teme.

"Reamintim partii ungare ca, la sfarsitul anului trecut, entitati din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacitatii de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre Romania si Ungaria. De aceea, organizarea de evenimente publice in Romania prin care sa fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificata si inoportuna. Readucem in atentie anuntul public facut de operatorul roman de transport al gazelor naturale in data de 4 iunie 2018 privind lansarea constructiei infrastructurii BRUA faza I pe teritoriul Romaniei, care presupune importante fonduri alocate de aceasta companie romaneasca pentru asigurarea conexiunii spre zona Europei Centrale. Aceste dezvoltari au loc in conditiile in care partea ungara a evitat sa isi asume investitiile necesare pe teritoriul sau pentru completarea coridorului BRUA conform angajamentelor regionale", mai puncteaza reprezentantii MAE.

Citeste si:
Coronavirus | Ce creșteri au înregistrat statele vecine României
Coronavirus | Ce creșteri au...

Totodata, sursa citata subliniaza ca la reuniunea regionala CESEC organizata sub egida Comisiei Europene, au fost salutate progresele remarcabile ale Romaniei in implementarea proiectului BRUA, fapt consemnat in Comunicatul final al reuniunii si subliniat de Comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete.

"Romania va continua sa actioneze cu buna credinta pentru indeplinirea angajamentelor sale in cadrul Uniunii Europene privind Uniunea Energetica, asigurand dezvoltarea infrastructurii de interconectare la nivel regional in domeniul gazelor naturale si va actiona cu fermitate pentru ca obiectivul diversificarii surselor de aprovizionare cu gaze sa fie indeplinit", se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Furnizarea energiei in Europa Centrala este o problema de securitate si ea va fi tratata in mod adecvat numai daca dezvoltarea infrastructurilor necesare este realizata cu ajutorul finantarii de la Uniunea Europeana sau SUA, a declarat miercuri, la Washington, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.

Potrivit oficialului ungar, securitatea energetica a Europei Centrale si nevoia acestei regiuni de a se pune capat unei dependente de un singur furnizor reprezinta probleme recurente in randul principalilor actori politici globali, dar lipsesc investitiile in infrastructura finantate de UE sau Statele Unite care ar face posibil acest lucru, a spus seful diplomatiei ungare.

Citeste si:
Focar de coronavirus printre românii din Austria. 99 de cazuri în...
Focar de COVID-19 | Aproape...

El a estimat ca a sosit timpul pentru se exercita presiuni internationale sporite asupra tarilor din regiune care isi incalca angajamentele, astfel incat sa se asigure reversibilitatea fluxurilor de gaz prin interconectoarele lor, oficialul ungar dand ca exemple Romania si Croatia.

De asemenea, Peter Szijjarto a mentionat ca este important sa se mentina presiunea asupra Romaniei pentru a incepe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagra incepand din 2022.

Sursa foto: Shutterstock / Noppasin Wongchum

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
UE verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante
Setari Cookie-uri