Intr-una dintre fotografii, facuta la Universitatea Libera Balvanyos, in centrul Romaniei, un vanzator ofera insigne cu o harta a Ungariei de dinainte de Primul Razboi Mondial, in timp ce in alta fotografie apare un steag al Tinutului Secuiesc, scrie MTI. Ministerul roman de Externe a denuntat fotografiile ca "promovand simboluri revizioniste" si a catalogat gestul ca inacceptabil, noteaza Mediafax.

Promovarea de catre premierul ungur Viktor Orban a simbolurilor Ungariei Mari si Tinutului Secuiesc, la doar o zi dupa ce s-a pronuntat pentru "relatii eficiente" romano-ungare, este complet inacceptabila, subliniaza MAE.

"Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei relatii eficiente romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc", a reactionat MAE tot pe Facebook.

Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româ...

Posted by Ministry of Foreign Affairs, Romania on 26 Iulie 2015

MAE mai subliniaza ca "promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, (este) complet inacceptabila si contrara spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania".

Mai mult, Ministerul roman la Afacerilor Externe mai spune ca o astfel de atitudine "nu contribuie nicidecum la eficientizarea relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere, asa cum isi propunea, cu numai o zi in urma, premierul ungar".

Citeste si:

"Atata vreme cat partea ungara nu dovedeste neindoielnic ca este dispusa sa respecte parametrii politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria in documentele sus-mentionate, relatia bilaterala nu va putea deveni cu adevarat echilibrata si construita pe incredere reciproca. Romania – in ce o priveste – este deschisa si doreste ca dialogul bilateral sa se dezvolte, insa in stricta conformitate cu acesti parametri, in beneficiul cetatenilor celor doua tari, ca state membre ale UE si Aliati in NATO", conchide MAE.

Premierul conservator al Ungariei Viktor Orban a postat o serie de fotografii, inclusiv cu simboluri ale asa-numitului "Tinut Secuiesc" si "Ungariei mari", dupa ce a participat sambata la Universitatea de Vara "Tusványos" de la Baile Tusnad. Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitata sunt unele in care apar insigne metalice si de lemn cu "Ungaria mare" si ale asa-numitului "Tinut Secuiesc".